Frige Ahmadreza Djalali

Svenska PEN stöttar fullt ut kraven på att den svensk-iranske forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali ska friges. 

– Fängslandet av Djalali och dödsdomen mot honom är ett flagrant brott mot alla rimliga rättsprinciper och mot de mänskliga rättigheterna. Nu är det bråttom och till att börja med måste de iranska myndigheterna stoppa dödsdomen mot honom, säger Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.

Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran sedan 2016. Han var i sitt gamla hemland för att föreläsa och delta i workshops vid universiteten i Teheran och Shiraz. Han greps och anklagades för spioneri. Efter tortyr, hot och en riggad rättegång dömdes han till döden.

Nu tycks domen mot honom vara på väg att verkställas. 

Regeringar och människorättsorganisationer över hela världen har tryckt på den iranska regeringen för att han ska friges och återförenas med sin familj i Sverige, men hittills har protesterna inte gett något resultat.

– Djalalis fall är inte minst en mänsklig fråga. Domen mot honom är orättfärdig och en tragedi. Men, som bland andra organisationen Scholars at risk har påpåkat, finns det också en viktig principiell aspekt. Om forskare som Djalali inte kan känna sig säkra när de reser för att utöva sitt yrke i andra länder sänder det en varningssignal till andra forskare i samma situation. På den punkten liknar hoten mot forskningen de hot som i dag riktas mot författares frihet. De litterära, journalistiska och akademiska friheterna är tre aspekter av samma oundgängliga akademiska värden, säger Jesper Bengtsson.