­Ressa hotas av nya rättsprocesser  

Under de senaste veckorna har en ny rättsprocess inletts mot den filippinska journalisten och chefredaktören Maria Ressa.

Maria Ressa har arresterats två gånger under de senaste åren och kan dömas i åtta olika rättsprocesser. I somras dömdes hon i ett förtalsmål som kan ge henne mellan sex månaders och sex års fängelse om hennes överklagande inte går igenom. 

De nya anklagelserna skulle kunna ge henne ytterligare sju års fängelse. Om hon döms i alla de processer som riktats mot henne riskerar hon livstids fängelse. 

– Maria Ressa är en oberoende och självständig journalistisk röst och vi kräver att trakasserierna mot henne upphör och att åtalen hävs, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

 

Den nya anmälan, som lämnades in av affärsmannen Wilfredo Keng, baseras på en enda tweet som Maria Ressa publicerade 2019. Tweeten innehöll en skärmdump från en annan tidning, som skrev om en koppling mellan Keng och en domare, som funnits med i en tidigare granskning som Maria Ressa åtalats för.

I november tog Maria Ressa emot det svenska Tucholskypriset. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset under en digital ceremoni i Stockholm.

– Anklagelserna mot henne handlar helt uppenbart om att myndigheterna vill tysta en kritisk röst. Det är tyvärr allt vanligare att auktoritära regimer använder förtalsparagrafer och annan gummilagstiftning för att komma åt det fria ordet, säger Jesper Bengtsson.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler som har haft en kritisk hållning till president Rodrigo Dutertes. Rappler blev snabbt en viktig källa för avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Nyhetsrapporteringen har framför allt handlat om Dutertes ”krig mot knarket”, som lett till att tusentals personer med verkliga – eller påstådda kopplingar till droghandeln dödats av polis. Rodrigo Dutertes har sedan han kom till makten kritiserats omfattande för brott mot mänskliga rättigheter.

Under hans presidentskap har yttrandefriheten strypts och rättsprocesserna mot Maria Ressa är ett försök att tysta en av de få oberoende rösterna.

– Under de senaste åren har situationen för det fria ordet i Filippinerna stadigt gått åt fel håll. Hatkampanjer i sociala medier har varvats med rättsliga åtgärder och ibland även rent våld mot journalister och författare. I allt detta har Maria Ressa stått som symbol för det fria ordet. En okuvlig kraft som fortsätter sitt arbete även med orättfärdiga rättsprocesser hängande över sig, sade Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, när Maria Ressa fick Tucholskypriset.

För mer information, kontakta Jesper Bengtsson, 070-268 25 29.