Stödmanifestation för Gui Minhai

Uppläsning av Gui Minhais dikter och överlämning av namnunderskrifter till Kinas ambassad i Stockholm måndag den 4 maj 12.00

Den 17 oktober 2019 hade det gått fyra år sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I februari i år dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudo-domstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.

I samband med Internationella pressfrihetsdagen anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai måndagen den 4 maj, kl 12.00-13.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken). 

Manifestationen inleds med att Grethe Rottböll, bokförläggarna Martin Kaunitz och Eva Gedin samt författaren Kurdo Baksi läser dikter ur Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” som utkommer på Minhais födelsedag den 5 maj.

I februari 2020 tog Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Journalistförbundet initiativ till en namninsamlingskampanj. Den inleddes den 20 februari då sex tidningar i Sverige; Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan gemensamt publicerade ett öppet brev ställt till Kinas president, med krav på att Gui Minhai ska släppas fri. Brevet var undertecknat av 30 personer, däribland författare, journalister, förläggare, kulturchefer, jurister, kinaexperter och representanter för yttrandefrihetsorganisationer. Det öppna brevet har därefter undertecknats av ytterligare 2 000 personer.

I en tid då yttrandefriheten står under allt mer omfattande hot kan vi inte stå tysta medan personer som arbetar i ordets tjänst är frihetsberövade utan att ha gjort sig skyldiga till något annat än att utöva sitt yrke.

Genom denna manifestation och namninsamling vill vi understryka att vi inte glömt Gui Minhai, att vi håller de kinesiska myndigheterna ansvariga och förbehållslöst kräver hans frigivning.

Frige Gui Minhai!

OBS: På grund av Corona-pandemin är denna manifestation ej ett publikt evenemang och kommer därför att samla max 15 personer. Manifestationen äger rum utomhus.