PEN/Opp fokuserar på hoten mot yttrandefrihet i pandemins namn

#34 CORONA OCH HOTEN MOT YTTRANDEFRIHET I PANDEMINS NAMN / WWW.PENOPP.ORG

I det nya numret av PEN/Opp presenterar vi fjorton journalister, författare, aktivister och poeter som alla skrivit om Corona-pandemin med fokus främst på det som pågår bakom dödstalen. Lagar träder fram i ny kostym och människors livsvillkor förändras drastiskt, samtidigt som censurapparater vaknar till liv och intensifieras.

Vi rör oss mellan Brasilien där Bolsonaro kallar Covid-19 ”en lättare förkylning" till Kina där du riskerar fängelse om du varnar dina vänner om smittspridning på facebook, till en fängelsehåla i Syrien, en situation av omfattande misstro mot myndigheter i Ryssland och en HIV/AIDS-aktivists reflektioner i det hårt drabbade New York.

Hur ser de faktorer ut som avgör hur en pandemi slår mot ett samhälle? Och vad för konsekvenser har människors oro, rädsla och ovisshet? Drygt sju miljoner människor i världen har rapporterats smittade av Covid-19. Drygt 406 000 av dessa har avlidit. Våren 2020 kommer för många att bli ihågkommen som en ovanlig vår. En vår då vi alla, på ett eller annat vis påverkats av den pågående pandemin.

Casia Bromberg, vik. Chefredaktör för PEN/Opp skriver i sin ledare:

"På Svenska Pen ser vi tydligt hur pandemin utnyttjas av antidemokratiska krafter. Hur länder inför lagar som med råge kommer att överleva viruset självt. Yttrandefriheten hotas på nya sätt, inte minst genom hate speech och övervakning på internet. Men något som alla länder har gemensamt är att pandemin slår brutalt mot de som redan är utsatta och marginaliserade."

Läs de första texterna:

Juliana Dal Piva / Högt spel i kampen mellan liv och död gör Brasilien till en given förlorare

Ett namn har förekommit särskilt ofta i rapporteringen kring Coronapandemins spridning i Latinamerika; president Jair Bolsonaro. Världen ser på medan en till synes oberörd landsfader vidhåller att pandemin är en ”överdriven neuros” och åker på tur med sin jetski i en sjö utanför huvudstaden Brasilia medan dödstalen skjuter i höjden. Vad är det egentligen som hänt under de senaste månaderna i Brasilien, och var ska det hela sluta? Journalisten Juliana Dal Piva ger oss en rapport från ett land i omfattande kris.

Umar Lateef Misgar / Mellan ockupation och pandemi, Kashmir kippar efter andan

För kashmirer i Indien har ordet Azadi (befrielse) en speciell mening. Det representerar det historiska förtryck som Indien har utövat på dem och som vid sidan om coronaepidemin mognar till ett fysiskt, socialt och digitalt våld. Det är även ett ord som representerar solidariteten som växer ur detta förtryck. Journalisten Umar Lateef Misgar skriver om hur coronakrisen utnyttjas brutalt för att lättare kontrollera området Kashmir.

Ye Ling – Totalitära krafter får styrka i pandemin

Förtrycket i Kina gror i pandemins spår: Att varna sin familj om smittspridning på Facebook är kan kosta en medborgare sin frihet eller höga böter. Regimen håller ett fast grepp om redan utsatta grupper genom att välja vilka yttranden som ska klassificeras som ”farlig ryktesspridning”. Bland dessa finns dessutom en tydlig överrepresentation bland religiösa och etniska minoriteter. Ye Ling, pseudonym för en av de reportrar som skriver för Bitter Winter, en daglig nättidskrift om religionsfrihet och mänskliga rättigheter i Kina, vittnar om hur de alltmer omfattande förbuden fortsätter att kväva yttrandefriheten i Kina.

Illustration ovan: Kajsa Nilsson