Svenska PEN kritiska till nytt åtal väckt mot Aslı Erdoğan

Uttalande: Svenska PEN starkt kritiska till nytt åtal väckt mot Aslı Erdoğan

Svenska PEN är mycket kritiska till ett förnyat åtal mot författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. Långt efter att tidsfristen gått ut har en ny turkisk åklagare återupptagit ärendet för påstådd "medlemskap i en terroristorganisation" och "Destruction of National Unity". Erdoğans advokat informerades inte om den nya anklagelsen. 

Sedan den misslyckade kuppen den 15 juli 2016 har den allvarligt sjuka Erdoğan vid upprepade tillfällen förföljts av de turkiska myndigheterna. "Diktaturernas totala godtycklighet och den oemotståndliga önskan att fortsätta spela med människoliv..." säger hon särskilt ha chockat henne.

Det ursprungliga frikännandet från mitten av februari i år kommer alltså att återkallas vid en domstol fyra månader efter domstolsbeslut. 

Även om den officiella perioden för invändning mot ett domstolsbeslut är en vecka, har alltså åklagaren begärt att återuppta ärendet efter fyra månader. Om Erdoğan döms riskerar hon upp till nio års fängelse. 

”Det turkiska rättssystemet styrs av en despot som med alla medel håller fast vid makten och bekämpar politiska motståndare utan nåd. Det turkiska rättsväsendet har länge förlorat all trovärdighet. Rättegången mot Aslı Erdoğan får inte återupptas!” sa Ralf Nestmeyer, vice president för tyska Writers in exile.

Aslı Erdoğan var tidigare krönikör för dagstidningen Özgür Gündem. 

Efter kuppförsöket 2016 arresterade Istanbul-polisen henne för att ha stört den nationella enheten. Erdoğan släpptes under villkor i slutet av 2016. År 2017 fick hon resa och tog sig till Tyskland. Sedan oktober 2019 har hon varit stipendiat i programmet Writers-in-Exile i det tyska PEN.

 År 2018 tilldelades Aslı Erdoğan Tucholskypriset av Svenska PEN, som sedan många år tillbaka engagerat sig i hennes fall.