Turkiet: Hot om konfiskering av Can Dündars egendom

En domstol i Istanbul meddelade den 17 september att den turkiske journalisten, Can Dündar, kommer att stämplas som ”rymling” och all hans egendom i Turkiet kommer att konfiskeras om han inte infinner sig i domstolen inom 15 dagar.

Can Dündar har arbetat som journalist i 40 år och har mottagit flera priser för sina hyllade dokumentärer, intervjuer och artiklar. Hans dokumentärfilmer har under decennier setts av miljontals människor. Han var tidigare chefredaktör för tidningen Cumhüriyet, men lever sedan några år i exil i Tyskland. I maj 2016 dömdes han till fem år och tio månaders fängelse, för att ha avslöjat hur den turkiska säkerhetstjänsten släppt igenom vapentransporter till islamistiska grupper i Syrien. En appellationsdomstol upphävde domen men nu ska fallet prövas i en ny rättsprocess. Can Dündar är även föremål för flera andra rättsprocesser i Turkiet tillsammans med journalistkollegor. Med svepande lagstiftning och grundlösa anklagelser om terrorbrott och hot mot landets säkerhet stryper Turkiet yttrande-och pressfriheten i landet.

Som svar på domstolens hot om konfiskering av hans egendom twittrade Can Dündar:

-       I 40 år har jag ägnat mig helt åt journalistik. I vårt anletes svett har min hustru och jag  lyckats få ihop tillräckligt med pengar för att köpa två hus, varav ett är ett sommarhus. Jag fick även ärva ett hus av min far. Sedan hans död bor min mor ensam i huset. För domstolen tog det fyra minuter att besluta om att ta ifrån oss egendom som vi slitit för i 40 år.

-       Jag har ställts inför rätta många gånger, jag har arresterats och också suttit fängslad. AKP (det styrande partiet) är fast beslutet att låta sina motståndare ruttna, antingen i en grav eller i ett fängelse. De som varken är i graven eller i fängelse har som val att hålla tyst eller kämpa för sina rättigheter med livet som insats.

-       Det är vårt uppdrag att föra kampen så att vårt land kan befrias från denna förtryckande regim……vi måste tala med mod, tro och fast övertygelse. Detta måste vi fortsätta med tills vi drar vårt sista andetag.  

Can Dündar är hedersmedlem i Svenska PEN, han har även bidragit med en text till Svenska PENs nättidskrift PEN/Opp.

Svenska PEN kräver att hoten om konfiskering av egendom omedelbart dras tillbaka.

Foto: Detalj av bild frånActuaLitté - Foire du Livre de Francfort 2017, CC BY-SA 2.0