Protestera mot attackerna i Belarus

Det är med stark oro vi följt utveckling i Belarus de senaste månaderna. Rapporter om massarresteringar och grovt våld mot fredliga demonstranter har chockat en hel värld, men trots att våldet fortsätter är det idag alltför tyst om det som händer i Belarus. På senare tid har flera kulturpersonligheter gripits antingen i sina hem, på arbetet eller ute på gatorna. 

Den senaste i raden av dem som drabbats är den belarusiske förläggaren, Henadz Vinjarski, som driver det oberoende bokförlaget Knihazbor. Den 13 januari stormade säkerhetsstyrkor bokförlaget, konfiskerade datorer, telefoner och annan utrustning. Henadz Vinjarski greps och fördes bort. Han släpptes villkorligt senare under kvällen.

Henadz Vinjarski har starka kopplingar till Sverige, hans bokförlag har bland annat gett ut nio böcker om Pettson och Findus i översättning av Nadja Kandrusevitj Sjydlouskaja, som 2018 tilldelades Svenska Barnboksakademins Eldsjälspris. 

Listan över fruktansvärda övergrepp i Belarus, kan göras lång. 

Den 11 december, till exempel, misshandlades konstnären Raman Bandarenka till döds av maskerade svartklädda män, utanför sin bostad i Minsk. 

– Detta är bara några exempel myndigheternas våld och trakasserier mot vad de uppfattar som oliktänkande och oppositionella. Protesterna mot utvecklingen i Belarus måste fortsätta, säger Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.

 Svensk PEN har tillsammans med Sveriges Författarförbund uppmanat kulturminister Amanda Lind att agera till stöd för kulturarbetarna i Belarus.

För mer information, kontakta Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson, 070-268 25 29, eller ordföranden för Fängslade författares kommitté, Elisabeth Löfgren, 070-526 70 35.