Den uiguriske poeten och författaren Haji Mirazayit Kerim har avlidit i fängelse!

Den 19 januari möttes Svenska PEN av den tragiska nyheten att den uiguriske poeten och författaren Haji Mirazayit Kerim, född 1939 i Kashgar i Xinjiangpronvinsen, avlidit. Dömd till 13 år i kinesiskt fängelse 1959, frihetsberövad på grund av sina dikter, blev Haji Mirazayit Kerim åter bortförd och fängslad 2018, dömd till ytterligare 11 år i fångenskap. Haji Mirazayit Kerim, vars enda brott är ett långt författarskap präglat av tillgivenhet till sitt språk och sin kultur, avled i fängelset den 10 januari. Haji Mirazayit Kerim blev 82 år gammal. 

Haji Mirazayit Kerim är en av hundratals uiguriska författare och poeter som fallit offer för det kommunistiska partiets hänsynslösa assimileringskampanj – huvudsakligen riktad mot Kinas muslimska minoriteter. Över 400 författare, poeter, konstnärer och andra kulturutövare har rapporterats försvunna, bortförda, eller döda sedan 2017 och enligt Tahir Hamut, en av Xinjiangs främsta samtida exilpoeter, finns det inte längre några verksamma uiguriska författare i regionen. 

Denna utveckling bör förstås ses mot bakgrund av idén om en ”enad” nation – djupt rotad i det kommunistiska partiet – som de senaste åren utmynnat i ett systematiserat försök att utplåna hela den uiguriska identiteten – den religiösa såväl som den etniska och kulturella – som i enlighet med Xi Jinpings plan om ett homogeniserat folk, ska ersättas av den Hankinesiska. Denna pågående assimilerings- och tvångspolitik är tydlig i hela Xinjiang men har sedan Xi Jinpings tillträde som president blivit ytterst märkbar i regimens behandling av författare, poeter och andra kulturutövare i regionen. 

Haji Mirazayit Kerim var en av dem som fick sin frihet berövad under det kommunistiska partiets grymhet. Svenska PEN fördömer starkt de orättfärdiga fängslanden  som kom att prägla många år av Haji Mirazayit Kerims liv och förkastar de grunder på vilka den kinesiska regimen dömt honom till denna ofrihet. 

Se länk till Svenska Pens rapport “ Writing against oblivion - Culture and language as means of Oppression and of Resilience in the Xinjiang Region

https://static1.squarespace.com/static/58ff192b29687f915766696e/t/5fd32596c2d0131f502f7b9c/1607673243105/Xinjiang_rapport_Elin+Alfredsson+201211.pdf