Stor uppslutning för fängslade författare – en sammanställning av program i Göteborg, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Västerås och Östersund 15–18 november.

Den 15 november infaller Fängslade författares dag. Genom högläsningar, panelsamtal, prisutdelningar och föreläsningar högtidlighålls rätten till frihet för alla de författare, journalister och litterärt aktiva som sitter fängslade världen över för att ha utövat sin grundläggande rätt till yttrandefrihet.

Runt om i Sverige kommer ett flertal föreningar, bibliotek och kulturinstitutioner att samverka för att uppmärksamma dagen. Här kommer en sammanställning av aktiviteterna som sker på olika platser i Sverige.

Göteborg, 15 november

Fängslade författares dag: Dawit Isaak och yttrandefriheten i Eritrea

Tid: Måndagen den 15 november kl 18.00

Plats: Göteborgs Stadsbibliotek

I år är det 20 år sedan Dawit Isaak och många andra journalister fängslades i Eritrea i samband med att regimen stängde ner den fria pressen. En del av dem är nu döda, andra sitter fortfarande i fängelse och några har flytt landet. Fängslade författares dag uppmärksammas med ett samtal om situationen för yttrandefriheten i Eritrea idag och om det fängslade journalisterna och författarnas livsöden.

Gäster är Ghirmay Yohannes, journalist, författare, poet och filmskapare från Eritrea, numera bosatt i Göteborg, som nyligen publicerat magasinet ግዜ/TID/TIME med porträtt av de fängslade journalisterna, samt Johan Karlsson Schaffer, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelsemedlem i Stödkommittén Frige Dawit Isaak sedan 2004. Moderator är Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i Göteborg. I programmet medverkar även Marit Kapla, styrelsemedlem i Svenska PEN, med en lägesrapport för världens hotade och fängslade författare.

För arrangemanget står Svenska PEN, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Bokmässan och Stadsbiblioteket i Göteborg.

Norrköping, 15 november

Fängslade författares dag - Skapande liv

Tid: Måndagen den 15 november kl 17:30

Plats: Norrköpings stadsbibliotek

Vi uppmärksammar Fängslade författares dag med ett samtal om yttrandefrihet, livet i exil och skrivande.

Skapande liv är en nyutgiven antologi med texter skrivna av tio författare som blivit hotade och förföljda i sina hemländer och fått en fristad i Sverige genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN).

Medverkar gör Ali Thareb, poet från Irak/Jönköping, Supriti Dhar, journalist och aktivist från Bangladesh/Norrköping samt Johanna Lindström, koordinator för Fristäder i Västra Götaland.

Fri entré & fika, förbokning via https://www.gotabiblioteken.se/nsb/författarmöten

Stockholm, 15-18 november

Fängslade författares dag med Svenska PEN

Bonniers Konsthall

Tid: Måndag den 15 november kl. 18:00

Plats: Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, Stockholm

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Med sitt årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november riktar Svenska PEN uppmärksamheten mot de som med sina texter hotar världens repressiva regimer. Så pass att det äventyrar deras egen och deras familjers frihet och säkerhet.

I år har Fängslade författares dag särskilt fokus på Belarus och den allvarliga situationen för yttrandefriheten i kölvattnet av regimens förtryck, förföljelsen av oliktänkande och kulturutövare och dess brott mot mänskliga rättigheter.

Författarna Elin Cullhed, Ida Börjel, Nils Håkanson och David Lagercrantz är några av de författare och poeter som kommer till Fängslade författares dag, för att läsa texter ur antologin Ett år i Belarus - röster inifrån en folkresning.

Författaren och skribenten Inga-Lina Lindqvist, med bakgrund i Belarus, medverkar i ett samtal om det nuvarande läget för författare och för yttrandefriheten i landet.

Kulturminister Amanda Lind delar ut Tucholskypriset till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Dessutom, för att hedra den tyske författaren och journalisten Kurt Tucholsky som fått ge namn åt priset, bjuds det på nummer ur kabarén ”Jag går på mina händer - en kabaré i Kurt Tucholskys anda”

Biljetter:

Ordinarie 100 kronor

Student/pensionär 80 kronor

Det ingår ett glas bubbel i priset från och med klockan 18:00.

Bistrot håller öppet hela kvällen.

Länk till biljettbokning:

https://billetto.se/e/fangslade-forfattares-dag-biljetter-580595

Begränsat antal platser. Förboka biljett för att vara säker på att få plats.

Hela vinsten går till Svenska PEN:s verksamhet.

Arrangemanget genomförs i samarbete med Bonniers Konsthall och med stöd av Svenska Akademien.

Vit tortyr. Om människorättsförsvararen Narges Mohammadi 

18.11 18:00 

Arranggörer: Stockholm, Svenska Pen 

Plats: ABF- huset, Sveavägen 41 


Att stå upp för yttrandefriheten är en viktig uppgift för alla som värnar om ett öppet och demokratiskt samhälle. Varje månad ger vi exempel på olika sätt att stödja de aktuella fallen – aktiviteter som kan göras av oss alla.

Svenska Pens kampanj ”Tolv tystade röster” inleddes i oktober och Narges Mohammadi finns med i listan för november månad. Kampanjen blir en markering för det fria ordet och för dem vars röster hotas och tystas, samtidigt som det bidrar till att lyfta deras yrkesverksamhet och i förlängningen till att de kan verka som fria, tänkande och skrivande individer. ”Tolv tystade röster” genomförs i samarbete med bibliotek och kommuner runtom i landet.

Boken ”Vit tortyr – Samtal med 13 politiska kvinnliga fångar” tar oss till isoleringscellens allra mörkaste vrår när fjorton olika kvinnor ger oss en direkt inblick i livet bakom fängelsets murar och dess orättfärdiga och inhumana system.

Medverkande i panelen:
Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade Författares Kommitté
Anna Sundström, generalsekreterare Palmecentret
Azadeh Pojhan Gustafsson, riksdagsledamot (S)
Fredrik Malm, riksdagsledamot (L)
Massood Mafan, förläggare

Samtalsledare:
Göran Eriksson, ABF

Uppsala, 15-18 november

Det fria ordet uppmärksammas!

Uppsala kommun uppmärksammar Fängslade Författares dag i samarbete med Uppsala Författarsällskap, Litteraturcentrum Uppsala och Svenska PEN.

Programmen i Uppsala inleds den 15 november under Fängslade Författares dag med läsning av texter av förföljda och fängslade författare kl. 12:00-13:00 i stadsbibliotekets glasgård, Svartbäcksgatan 17, 753 20 Uppsala Bibliotekschef Mohammed Mekrami inleder och övriga medverkande är bland andra Magnus Dahlerus, ordförande Uppsala Författarsällskap samt Elisabeth Löfgren och Hanna Nordell från Svenska PEN.

På kvällen den 15 november kl. 18:00-19:00 arrangeras ett samtal på Litteraturens hus i Uppsala på temat ”Yttrandefrihet - mod kostar!” mellan Erik Halkjaer, journalist och ordförande i Reportrar utan gränser och Najwa Alimi, journalist och Per Anger-pristagare, från Kabul, Afghanistan.

Najwa Alimi flögs från det kaotiska Kabul till Sverige i slutet på augusti i år där RUG var inblandade i hennes flykt. Under kvällen kommer samtalet bland annat handla om situationen i Afghanistan och hur det har påverkat journalister och författare, hur Najwa Alimi själv arbetar idag från Sverige med frågor som berör kvinnors- och mänskliga rättigheter och hur hennes kollegor har det. Hur yttrandefriheten egentligen mår i världen, berättar också Erik Halkjaer om med utgångspunkt i RUG:s arbete.

Arrangörer: Uppsala Författarsällskap

Presentatör: Anna Franklin, journalist och författare

Tolk: Fati Aarnivaara.

Tid: kl 18-19

Plats: Litteraturens hus, Sysslomansgatan 1, Uppsala

För vidare information kontakta Anna Franklin 070-36 899 36 alt franklinreportage@gmail.com

Den 16 november uppmärksammas årets Tucholskypristagare. Möt bland andra författarna Gunnar Ardelius och Ida Börjel i ett samtal och uppläsning kopplade till årets pristagare som tillkännages den 15:e november. Evenemanget är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Svenska PEN.

Tid kl. 18:00

Plats: i Litteraturens hus, Kulturkvarteret Walmstedtska, Sysslomansgatan 1, Uppsala

Poesiveckan som anordnas av Bibliotek Uppsala kommer förutom att uppmärksamma Fängslade Författares dag innehålla många olika aktiviteter, bland annat poesifabriken, den 16 november kl. 15:00 i Stenhagens bildnings- och kulturcentrum, Uppsala samt den 17 november kl. 14:00 i Sävja kulturcentrum. Poesifabriken är en turnerande skrivarverkstad för barn och unga i åldrarna 7–18 år och drivs av kulturföreningen 20TAL. Workshopparna innehåller övningar i kreativt skrivande och ledarna värnar om att göra förutsättningarna för skrivandet lätt och lustfyllt och därmed bidra till att unga kan hitta sina egna röster och uttryck.

Tisdag den 16 november kl. 18:00 blir det poesiuppläsning i Sävja kulturcentrum med bland andra poeterna Ellen Nordmark, Martin Ekström, Naeimeh Doostdar.

Den 17 november anordnas poesilunch för seniorer i Stenhagens Bildnings- och kulturcentrum.

Den 18 november blir det poesiläsning med bland andra Evin Akdogan i Gottsunda kulturhus, Valthornsvägen 53, 756 50 Uppsala samt poesiläsning i Sävja kulturcentrum i samband med Språkkafé.

VÄSTERÅS, 17 november

Tsegay Mehari inleder Litteraturscen Västmanland

I anslutning till Fängslade författares dag gästas den nystartade Litteraturscen Västmanland av Tsegay Mehari. Han känner fortfarande smärta i handlederna från tortyren i fängelset i Eritrea, men ingenting har kunnat få honom att sluta skriva. Nu är han fri och bor i Västerås. Välkommen till ett samtal om det fria ordet, flykt och poesins läkande kraft. Karlsgatan 2 i Västerås, den 17 november kl 18:00

Tsegay Mehari mottog Kommunals kulturpris 2019. Lyssna till honom i länken:

https://ka.se/.../15/skulle-jag-do-skulle-jag-do-som-poet/

Östersund, 18 november

Fängslade författare - ett vittnesmål

Tid: Torsdagen den 18 november kl 18:00

Plats: Östersunds bibliotek

Östersunds kommuns fristadskonstnär berättar om tiden som fängslad och om sina erfarenheter från flera års husarrest i hemlandet. Hanna Nordell, verksamhetsledare för Svenska PEN ger en bild om PENs arbete och vi får höra mer om hur läget ser ut för det fria ordet.

Östersunds kommuns fristadskonstnär berättar hur hon drabbats hårt av förtryck och hur det påverkat hennes liv. Hon kom till Östersund under pågående pandemi - hur blev hennes nya vardag i Sverige? Hur påverkas kreativa processer av att leva under förtryck och i konflikt - och som nu i en lugn fristad? Vad har organistationer som ICORN och PEN betytt för henne?

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Genom ICORN, det internationella fristadsnätverket, får författare, journalister, musiker och andra konstnärer som lever under exempelvis förföljelse eller hot en möjlighet att komma till en stad i ett annat land för att under en tidsbegränsad period ägna sig åt sin konstform. Hösten 2020, mitt i en pågående pandemi, kom Dareen Tatour till Östersund.

Med Fängslade författares dag, 15 november, riktar Svenska PEN uppmärksamheten mot de människor som med sina texter hotar världens repressiva regimer. Hanna Nordell, verksamhetsledare för Svenska PEN, kommer till Östersund och ger en bild om PENs arbete. När författare fängslas, torteras, hotas eller dödas på grund av sitt skrivande eller för att de utövar sin yttrandefrihet slår PEN larm.

Passa på att ställa dina frågor till Hanna Nordell, om hur PENs arbete går till rent konkret.

Catharina Andersson arbetar som fristadskoordinator i Östersund sedan 2017 och berättar om det uppdraget. Hon hjälper till i kontakten mellan fristadsgästen och Östersunds kulturliv och institutioner samt representerar Östersunds kommun i ICORN:s internationella och nationella nätverk av fristäder.

Moderator denna kväll är frilandsjournalisten Björn Nordquist. Han har tidigare arbetat många år som journalist på Sveriges Radio, P4 Jämtland.

Samtalet under kvällen förs både på engelska och svenska.