Case List 

Den 21 maj publiceras PENs årliga ”Case List” som ger en global överblick över attacker, fängslanden och förföljelse som drabbar författare och journalister runt om i världen. Rapporten innehåller information om viktiga händelser, i de olika världsregionerna, under år 2020 och beskrivningar av enskilda fall som PEN engagerar sig i. 

Rapporten visar att många regeringar tagit den pågående Covid-19 pandemin till intäkt för att ytterligare inskränka yttrande-och pressfriheten.

-        Pandemin har gjort det möjligt för regeringar att införa strikta kontroller och begränsningar av medborgerliga rättigheter. Att begränsa antalet personer som kan mötas kan vara nödvändigt, men inte att hindra journalister från att rapportera om detta. Det är viktigt att kunna bemöta konspirationsteorier, men inte att fängsla journalister eller författare som ifrågasätter myndigheterna. Att vara transparent om regeringens politik är nödvändigt, men ger inte rätten att avfärda kritiker som leverantörer av ”fake news eller ännu värre åtala och fängsla dem, säger Salil Tripathi, ordförande i PEN Internationals Writers in Prison Committee. 

Under 2020 utfördes 220 attacker mot författare. Även om inga mord på författare rapporterades är siffran över antalet mördade journalister skrämmande. Enligt Committee to Protect Journalists, dödades minst 32 journalister under 2020, varav fem i Mexiko och fem i Afghanistan. 

Case List tar upp 46 personer som dömts till fängelse och avtjänar sina straff, 38 som sitter fängslade utan rättegång, 37 fall där rättegång pågår. Rapporten tar även upp personer som utsatts för attacker, hot, korttidsarresteringar, dömda men villkorligt frigivna och mord på författare eller journalister där förövarna går fria på grund av straffrihet. 

Länk till rapporten