PEN/Opps sommarnummer #38 fokuserar på Libanon!

#38 Libanon

www.penopp.org



Libanons ekonomi var redan körd i botten när hamnexplosionen inträffade den 4:e augusti förra året. Över 200 människor dog och lika många blev hemlösa. Detta har skapat en politisk kris, regeringen tvingades avgå och anklagelser har riktats mot den före detta premiärministern Hassan Diab och tre andra ministrar för att de inte har gjort tillräckligt för att förhindra katastrofen.

Den prisbelönade libanesiske författaren Alexandre Najjar besökte Stockholm i oktober 2020 och medverkade i ett samtal anordnat av Svenska PEN i samarbete med ReOrient och tidskriften Karavan där han samtalade om explosionen i Beirut, landets politiska och ekonomiska situation och om litteraturen.

Under hans Sverigebesök initierades idéen om att göra detta nummer om Libanon. Najjar som även är ansvarig utgivare för den Beirutbaserade franskspråkiga tidningen L’Orient Littéraire är gästredaktör för denna utgåva av PenOpp.

Libanon, har ofta förknippats med inbördeskriget 1975-1990. Landets kultur och rikedomar har av den anledningen kommit i skymundan. Detta nummr rymmer ett betydande urval av litterär produktion i Libanon där vi här har samlat några stora namn från den libanesiska kulturvärlden. 


Vid sidan av essäerna från två stora specialister, sociologen Ahmad Beydouns ”Beroende av utländska krafter hos Libanons religiösa grupper och upplösningen av den nationella gemenskapen” och professorn i filosofi Fares Sassines ”Libanons internationella och konstitutionella väsen”, upptäcker vi litterära texter undertecknade av kända romanförfattare som Najwa Barakat och Charif Majdalani som tecknar bilden av Beirut som staden förändrats från och med revolutionen i oktober 2019 till hamnexplosionen sommaren 2020. Och eftersom libanesisk poesi alltid har varit i framkant för arabisk poesi presenteras både etablerade och yngre poeter såsom Akl Awit och Zahra Mroueh. Bissane Elsheikh, respekterad journalist vid Londonbaserade tidningen Al-Hayat mellan åren 2001 och 2018 skriver en personlig text som skildrar hennes intryck när hon återvänder till Libanon efter flera år i exil.


Läs de första texterna:

Alexandre Najjar/ Beirut i mitt hjärta

“ I sin text tar Najjar med oss tillbaka till den ödesdigra explosionsdagen i Beirut förra året. Han skriver om hur han kastas tillbaka till inbördeskrigets dagar av våld och förstörelse. Om hur straffrihet, i staden som en gång kallades lagens moder, inte är något alternativ. Och om hur staden ödelagts, gång på gång, men alltid rest sig. Som en besvärjelse skriver Najjar om hur Beirut, också denna gång, måste resa sig. För att hedra de döda, med ett löfte om rättvisa. För hans Beirut är ”bortom tid och rum”, och ingen kan ödelägga detta hans paradis”, det skriver styrelsemedlemmen i Svenska PEN Maya Abduallah i ingressen.

Illustrationer: Kajsa Nilsson

Illustrationer: Kajsa Nilsson

Alexandre Najjar, född 1967 i Beirut, är författare, litteraturkritiker och jurist, bosatt i Paris och Beirut. Han har skrivit ett trettiotal böcker, bland annat historiska romaner, som översatts till tolv språk. Han är även chefredaktör för litteraturmagasinet L’Orient littéraire.

Bitte Hammargren/ Botten är inte nådd i Libanon ännu - Straffrihet och korruption har blivit kroniska åkommor

Bitte Hammargrens artikel är ett urdrag ur rapporten "Libanons missgynnade ansikte, en lång tilltagande strid", publicerad av SKL International, som genomför ett SIDA-finansierat projekt i Libanon. Hammargrens artikel är en mycket färsk uppdatering om det akuta ekonomiska och politiska läget i Libanon som också rymmer en kortfattad historisk tillbakablick. I hennes analys pekar hon på åt vilket håll utvecklingen i landet kan gå.

Bitte Hammargren, född 1955 är en svensk journalist, författare, Mellanösternanalytiker och senior associerad medarbetare på Utrikespolitiska institutet, UI. Under åren 2001-2012 var hon Mellanösternkorrespondent åt Svenska Dagbladet.

I sin ledare “Hyllning till Cederträdens land” skriver chefredaktören Kholod Saghir

“I en tid då Libanon, traumatiserat av explosionen i hamnen och undergrävd av en oöverträffad ekonomisk kris, lyfter detta nummer fram det kulturella inflytandet från Cederträdens land med förhoppning om att bringa hopp om en ljusning i mörkret.”