Uttalande från svenska PEN om den nuvarande kritiska situationen på Kuba

Den 11 juli 2021och dagarna efter har tusentals kubaner över hela landet spontant och fredligt gått ut på gatorna för att protestera mot mat- och medicinbristen i landet och visat sitt missnöje med den kommunistiska regimen. I stället för att försöka uppnå harmoni och lösa de akuta ekonomiska problemen, som landet brottas med, har presidenten, Miguel Díaz Canel, uppmanat sina anhängare att tillsammans med polisen och paramilitära styrkor attackera de fredliga demonstranterna. Flera videos, som cirkulerar på internet, visar hur polisen öppnat eld mot demonstranterna och hur elitstyrkan, de så kallade Svarta getingarna sköt mot en familj i deras hem i staden Cárdenas, i provinsen Matanzas, där hela sjukvårdsystemet har kollapsat efter ett okontrollerat utbrott av Coronavirus i turistområdet Varaderos.  

Bristen på frihet och förtrycket mot intellektuella, artister, bloggare och oberoende journalister har blivit mer påtaglig den senaste tiden och efter protesterna har hundratals personer försvunnit, många sannolikt fängslade av säkerhetspolisen G2. Bland de försvunna finns ett stort antal kubanska oberoende journalister, artister och dissidenter. Även utländska journalister och pressfotografer har fängslats eller misshandlats av polisen. De oberoende journalister som inte sitter fängslade eller är försvunna, hålls inspärrade i sina bostäder och tillåts inte komma ut.  

Svenska PEN uppmanar presidenten Miguel Díaz Canel och hans regering att omedelbart frige de hundratals fängslade demonstranterna, journalister och pressfotografer, både kubaner och utländska, tillåta fredliga demonstrationer, respektera grundläggande mänskliga rättigheter och rätten att utrycka sig fritt utan att bli fängslad. Regimen måste omedelbart tillåta internationell hjälp i form av mat och mediciner, den humanitära hjälp som den kubanska regimen vägrat ta emot. 

 

Humberto López y Guerra  och Mats Berggren

Fängslade författares kommitté, Latinamerika