Förtycket hårdnar på Kuba efter protester.

Den 11 september, två månader efter de stora protesterna på Kuba, skriver Svenska PEN under ett gemensamt uttalande med flera organisationer som representerar författare, konstnärer, människorättsförsvarare, journalister och intellektuella. Kubas regering uppmanas att omedelbart stoppa de systematiska trakasserierna mot författare och konstnärer; att omedelbart släppa alla som godtyckligt har gripits, trakasserats eller försvunnit; och att respektera yttrandefrihet och konstnärlig frihet, snarare än att tysta dem som är kritiska till regeringens politik. Som svar på krisen har tusentals kubaner tagit sig ut på gatorna och krävt reformer.

Efter de historiska massdemonstrationerna som svepte genom Kuba den 11 juli har minst 39 konstnärer gripits, varav fyra ställts inför rätta utan en jury och minst 56 författare och konstnärer hålls antingen i husarrest eller är under utredning.

Kuba befinner sig i en förödande social, kulturell, ekonomisk och politisk kris. Denna kris, inkluderar matbrist, strömavbrott och otillräcklig medicinskt vård för att hantera bland annat COVID -19 - allt medan regimen fortsätter att behandla fredlig kritik av regeringens politik som kriminellt beteende. 

Kubanska myndigheter har svarat på protesterna med ett omfattande förtryck, inklusive polisvåld, digital censur och förordning av lagdekret 35, som straffar publicering av information som är kritisk mot regeringen. Minst fem tusen gripanden har registrerats och otaliga andra har försvunnit eller tvingats gömma sig.

Konstnären Luis Manuel Otero Alcántara - som fortfarande sitter i fängelse utan rättegång – anklagas för två nya brott: störande av allmän ordning, anstiftan till brott och förakt. Han har tidigare anklagats för attentatsbrott och motstånd, tillsammans med rapparen Maykell Castillo Osorbo , som också hålls fängslad i Pinar del Río.

Se länk!