Stark oro över den snabbt förvärrade situationen i Ukraina

I ett gemensamt uttalande med PEN International, PEN Ukraina och flera andra PEN centra uttrycker Svenska PEN sin starka oro över den snabbt förvärrade situationen i Ukraina. Ryska trupper skickas nu in i de två utbrytarregionerna, Donetsk och Luhansk i västra Ukraina, som av president Putin utropats till självständiga republiker. Risken för en kraftig militär eskalering är överhängande. PEN vädjar om en fredlig lösning där alla ukrainares rättigheter respekteras, genom fredlig dialog och full respekt för yttrandefriheten.

Under de åtta år som har gått sedan Ryssland, i strid mot folkrätten, annekterade Krim och pro-ryska väpnade grupper kontrollerat de självutnämnda ”republikerna” i Donbas, har situationen för de mänskliga rättigheterna kraftigt försämrats. Fler än 14 000 människor har dödats, närmare en och en halv miljon människor är internflyktingar och ett stort antal journalister har fängslats, kidnappats torterats eller utsatts för hot och trakasserier enbart på grund av sitt arbete. Ryssland har även anklagats för upprepade cyberattacker riktade mot ukrainska myndigheter. 

PEN-rörelsen beklagar djupt detta hot mot fred och yttrandefrihet, som orsakats av president Putins vägran att acceptera det ukrainska folkets rätt att debattera sina framtida allianser och sin historia utan Moskvas inblandning. Annekteringen av Krim, truppförflyttningar in i Donbas och den obefogade koncentrationen av styrkor i regionen måste upphöra. Ukrainas suveränitet, oberoende och territoriella integritet ska respekteras. Yttrandefrihet och tillgång till information både i Ukraina och Ryssland ska skyddas fullt ut.

Läs hela uttalandet