Tucholskypristagaren Maria Ressa frikänd

För några dagar sedan nåddes Svenska PEN av den glädjande nyheten att en filippinsk domstol frikänt journalisten Maria Ressa från åtalet om skatteflykt. Maria Ressa, som år 2020 mottog Svenska PEN:s Tucholskypris och förra året tilldelades Nobels fredspris för sin orädda kamp för pressfriheten i Filippinerna, har i flera år utsatts för svåra repressalier från de filippinska myndigheterna.

Efter beskedet att hon frikänts sa Maria Ressa: ”Idag vinner fakta, sanningen vinner, rättvisan vinner.” Om hon dömts kunde hon ha fått upp till 34 års fängelse.

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon grundade nyhetssajten Rappler 2012. Nyhetssajten blev snabbt en viktig källa för avslöjanden om korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

Den filippinska regeringen har upprepade gånger försökt stänga ner webbtidningen Rappler. Det senaste försöket, som nu avslagits av en domstol, gällde påstådda anklagelser om skatteflykt och förtal.

I sin motivering till att tilldela Maria Ressa Tucholskypriset 2020, skrev Svenska PEN:

För hennes motstånd när det fria ordet inskränkts. För henne mod att möta hot, hat och trakasserier. Och för hennes författarskap och arbete med den filippinska nättidningen The Rappler, vars bevakning och granskning av politik och ekonomi i Filippinerna blivit en modell för rakryggad och oberoende journalistik över hela världen. 

Bild: Paul Papadimitriou from London, United Kingdom, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons