Kina: 14 års fängelsestraff för essäisten, aktivisten och juristen Xu Zhiyong

Den kinesiske essäisten, aktivisten och juristen Xu Zhiyong dömdes den 10 april till 14 års fängelse för ”omstörtande av statsmakten”. Samtidigt dömdes juristen Ding Jiaxi till 12 års fängelse, också för ”omstörtande av statsmakten”. Xu Zhiyong var en av ledarna för det initiativ för rättssäkerhet och grundlagsskydd som kallades ”Gongmeng” under 2000-talet. Xu Zhiyong och Ding Jiaxi var båda medgrundare till ”Nya medborgarrörelsen” 2010, vilken kämpade för medborgerliga fri- och rättigheter och transparens i offentlig verksamhet. Xu Zhiyong fick 2020 PEN/Barbey Freedom to Write-utmärkelsen av PEN America. Både Xu Zhiyong och Ding Jiaxi höll starka tal i rätten den 9 april vilka publicerats i engelsk översättning (länkar nedan). Xu Zhiyong refererar till Martin Luther Kings berömda tal från 1963 ”Jag har en dröm”, och ger samtidigt ett alternativ till den ”kinesiska dröm” som kommunistpartiet försöker uppmåla: ”Jag har en dröm, en dröm om ett Kina som är vackert, fritt, rättvist och glatt. Det är ett demokratiskt Kina som tillhör alla i landet, inte någon särskild etniskt grupp eller politiskt parti. Det är verkligen ett folkets land, med en regering utsedd i val, inte genom våld.”

Fredrik Fällman, vice ordförande i Fängslade författares kommitté: ”Xu Zhiyong och Ding Jiaxi har konsekvent stått för rättssäkerhet, frihet och rättigheter under lång tid. De hårda straffen är fruktansvärda, men visar också vilken kraft det fria ordet har och hur rädd den absoluta makten blir när den ifrågasätts.”

Xu Zhiyongs tal: https://chinachange.org/2023/04/09/a-democratic-china-must-be-realized-in-our-time-we-cannot-saddle-the-next-generation-with-this-duty-xu-zhiyongs-court-statement/

Ding Jiaxis tal: https://chinachange.org/2023/04/09/authoritarianism-shall-perish-ding-jiaxis-court-statement/