Kerstin Almegård ny ordförande för Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s årsmöte igår den 9 maj utsågs förläggaren Kerstin Almegård till ny ordförande.  

–  Svenska PEN har i 100 år försvarat yttrandefriheten världen över. Under de senaste åren har vi sett hur strategier vi känner igen från andra delar av världen används även här i Sverige: populister och extremister arbetar för att förändra den allmänna opinionens bild av vilka ingrepp i yttrandefriheten som är rimliga att göra. Det handlar om demokratins kärnvärden och här har vi i Svenska PEN ett stort arbete framför oss, säger Kerstin Almegård. 

Kerstin Almegård är förläggare för sakprosa på Albert Bonniers förlag. Hon har tidigare jobbat på förlag som Bokförlaget Forum, Bonnier Fakta och Norstedts och har varit verksam i förlagsbranschen i olika roller i mer än tjugo år. Hennes engagemang i Svenska PEN startade 2012, då hon deltog i kvinnokommitténs arbete, och 2014 blev hon invald i Svenska PEN:s styrelse. År 2014–2022 var hon sekreterare och under det senaste året har hon varit vice ordförande i Svenska PEN.

Kerstin Almegård efterträder Jesper Bengtsson som ordförande. Vid mötet valdes också Katarina Bjärvall och Madelaine Seidlitz till nya ledamöter. Katarina Bjärvall är frilansjournalist och författare till nio böcker. Madelaine Seidlitz är jurist, specialiserad på internationell flyktingrätt och folkrätt.

Svenska PEN:s styrelse 2023 består av:

Kerstin Almegård (ordförande), Anneli Rogeman, Elisabeth Löfgren, Karin Hansson, Henrik Sjöberg, Peter Karlsson, Parvin Ardalan, Cecilia Hansson, Fredrik Fällman, Marit Kapla, Dmitri Plax, Madelaine Seidlitz och Katarina Bjärvall. David Lagercrantz är adjungerad ledamot i styrelsen.

Foto: Hossein Salmanzadeh