Protest mot att åtalet för mordförsöket på William Nygaard läggs ner

Den norska åklagarmyndigheten har beslutat att lägga ner åtalet för mordförsöket på den norske förläggaren William Nygaard. Vi ser med stor oro på beslutet och Svenska PEN har, tillsammans med en rad representanter från Grupp Krilon, skrivit till den norska statsåklagaren Lars Erik Alfheim och protesterat mot beslutet.

William Nygaard utsattes för ett mycket allvarligt mordförsök utanför sin bostad i Oslo den 11 oktober 1993. Han sköts tre gånger, fick livshotande skador och tillbringade flera månader på sjukhus.

Nygaard var vid tillfället förlagschef på Aschehoug som givit ut Salman Rushdies Satansverserna. Publiceringen av Satansverserna ledde till att en fatwa utfärdades av Irans Ayatollah Khomeini, med budskapet att Rushdie skulle avrättas. Oroligheter utbröt runt om i världen med brandbomber mot bokaffärer och förlag som förknippades med boken. Många personer, som varit inblandade i översättning och publikation av boken, blev föremål för dödshot och trakasserier, vissa mördades och andra blev allvarligt skadade.

Trots detta tog det fem år innan den norska polisen erkände ett samband mellan fatwan och mordförsöket på Nygaard. Fallet lades ner 2007 utan att någon pekades ut som misstänkt för attacken. Fallet återupptogs 2009 av Norges särskilda utredningsenhet, Kripos, efter publiceringen av boken Vem sköt William Nygaard. I oktober 2018, två dagar innan preskriptionstidens gick ut, åtalade Kripos två personer för mordförsök på Nygaard. Ett år senare överlämnade Kripos ärendet till åklagarmyndigheten i Oslo med förslaget att det skulle avskrivas på grund av brist på bevis.

Vi finner detta mycket beklagligt. Mordförsöket på Nygaard var inte bara en attack mot honom som person utan en mycket allvarlig attack mot yttrandefriheten och grundläggande demokratiska värden.

I ljuset av knivattacken som riktades mot Salman Rushdie i New York den 12 augusti 2022 vill vi kraftfullt uppmana det norska rättsväsendet att inte lägga ner ärendet utan i stället tillsätta en oberoende offentlig utredning av polisens hantering av attacken mot Nygaard. 

Brevet har skrivits under av följande personer:

Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN

Per Almgren, vd Natur & Kultur

Håkan Rudels, vd Bonnierförlagen

Magdalena Hedlund, vd Hedlund Agency

Claes Ericson, förlagschef Bookmark

Erik Osvalds, förlagschef, Karavan Förlag

Håkan Bravinger, förlagschef Norstedts Förlagsgrupp

Foto: Eirik Solheim / Wikimedia Commons