Nya ledamöter i Svenska PEN:s styrelse

Under Svenska PEN:s årsmöte den 6 maj återvaldes Kerstin Almegård till ordförande i ytterligare ett år och tre nya ledamöter valdes in i styrelsen: Anna Grinzweig Jacobsson, Hana Al-Khamri och Carl Ehrenkrona. Läs mer om de nya ledamöterna nedan. Tre ledamöter lämnade också styrelsen: Anneli Rogeman, Peter Karlsson och Marit Kapla.

– Jag är tacksam och hedrad över att återigen ha blivit vald till ordförande för Svenska PEN. Medlemmarnas förtroende betyder mycket och jag kommer att fortsätta att arbeta hårt för att försvara våra frågor. Under det kommande året behöver vi intensifiera vårt arbete inom Sveriges gränser. Strategier vi känt igen från andra delar av världen används även här, människor skräms till tystnad med hot, hat och desinformation. Detta är något vi varnat för länge och dessvärre ser vi inte någon ljusning – tvärtom. Jag ser fram emot att tillsammans med vår styrelse, vårt kansli och alla våra medlemmar fortsätta detta arbete, säger Kerstin Almegård.

Om de nya ledamöterna:

Anna Grinzweig Jacobsson är författare, fysiker och ordförande i Judiska Salongen i Göteborg. Hon föddes i Wrocław, Polen, och debuterade som författare med reportageboken Flykten till Marstrand (2020) som handlar om hur de polsk-judiska flyktingarna kom till Sverige 1969.Boken har översatts till polska och blivit bas för en vandringsutställning. Hennes senaste bok Bröllopspogromen – en ukrainsk-judisk familjeberättelse (2023) skildrar hennes familjs dramatiska öde under större delen av 1900-talet i sovjetrepubliken Ukraina. Anna Grinzweig Jacobsson skriver också kritik för Göteborgs-Posten.

Hana Al-Khamri, frilansskribent, författare, föreläsare och utsedd till en av årets kvinnor av Expressen (2023). Hon är dotter till jemenitiska migrantarbetare och uppvuxen i Saudiarabien där hon inledde sin journalistiska bana på en tidningsredaktion med könssegregerade lokaler. Sedan 2011 är hon verksam i Sverige. 2021 debuterade hon som författare med boken Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia – om att vara kvinna och journalist i det könssegregerade Saudiarabien (Natur & Kultur). Hennes texter publiceras bland annat i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Al Jazeera och The Washington Post.

Carl Ehrenkrona har varit aktiv inom bok- och tidskriftproduktion i olika former sedan 1996. Medgrundare till bokförlaget Ruin samt tidskriften med samma namn. Han var med och startade och drev Stockholms Feministiska Filmfestival 2016–2020 och arbetade med publikationsproduktion och styrelsearbete i Gunnar Ekelöf-sällskapet 2004–2021. Ägnar sig idag, sedan 2013, främst åt siffror, statistik och avtal på Bookmark förlag men även åt sporadisk bokutgivning på Ruin, att vara rådgivande medarbetare till Tidskriften Essä och att vid enstaka tillfällen hoppa in som projektkonsult inom bokutgivning utanför förlagsvärlden. Specialkunskaper: antikvarisk katalogisering och dokumentation av böcker tryckta före 1850, samt ganska hyfsad inom snickeri.

Kontaktuppgifter till Svenska PEN:s styrelse finns här.

Foton: Ida Borg, Maja Kristin Nylander, privat.