Gui Minhai gripen på nytt i Kina

Gui Minhai.jpg

- Uppgifterna om att den svenske medborgaren, Gui Minhai, greps av polis på lördagen är mycket oroande, säger Svenska PENs ordförande Elisabeth Åsbrink.

Gui Minhai färdades på ett tåg tillsammans med två svenska diplomater och han var enligt uppgift på väg till den svenska ambassaden i Peking för att få läkarvård.

Den 17 oktober, 2015, greps Gui Minhai då han befann sig i Thailand. En månad senare får hans dotter, Angela kontakt med honom, han befinner sig då i ett fängelse i Kina. Han anklagas för delaktighet i en påstådd bilolycka flera år tidigare, men ställs varken inför rätta eller döms. Den 17 januari 2016 framträder Gui Minhai i kinesisk TV. Han framför där att han inte vill ha någon juridisk hjälp från svenska myndigheter.

Den 24 november 2017 meddelade kinesiska myndigheter att Gui Minhai hade släppts från fängelset. En representant för den svenska ambassaden åkte till fängelset för att ta emot honom, men fick då beskedet att han redan var släppt. Under flera dagar var Gui Minhai ”försvunnen”. Tre dagar senare kom uppgifter om att han befann sig i en lägenhet i staden Ningbo.

- Sedan han släpptes ur fängelset, utan dom eller rättegång, har han levt under övervakning och inte tillåtits lämna landet. Att Gui Minhai är svensk medborgare betyder uppenbarligen inget för de kinesiska myndigheterna. Deras sätt att behandla regimkritiker är skrämmande. Tyvärr är Gui Minhai bara den senaste, i en lång rad av människor, som nekas sina grundläggande mänskliga rättigheter på grund av att de utövar sin yttrandefrihet, säger Elisabeth Åsbrink.

Svenska PEN kräver att Gui Minhai omedelbart och villkorslöst släpps, att han får den läkarvård han behöver och att han tillåts lämna Kina och återvända till Sverige.