Kinesiska myndigheter medger att Gui Minhai är fängslad

Efter drygt två veckors tystnad meddelade de kinesiska myndigheterna, vid en pressbriefing på tisdagen, att den svenske medborgaren Gui Minhai är "föremål för tvångsåtgärder".

Talespersonen från det kinesiska utrikesdepartementet hävdade att Gui Minhai brutit mot kinesisk lag och därför sitter fängslad, men vägrade att svara på frågor om var han hålls. Enligt talespersonen avfärdar Kina krav från Sveriges utrikesminister om att Gui Minhai ska släppas och återförenas med sin dotter, som "oansvariga".

- Uttalandet från den kinesiska regeringen är mycket oroande. Efter att Gui Minhai släpptes ur fängelset i oktober förra året, har de kinesiska myndigheterna hävdat att han var fri, trots att han har stått under sträng övervakning och inte tillåtits lämna landet. Att han nu återigen är fängslad, på hemlig plats, utan vare sig kontakt med sin dotter eller UD är djupt upprörande och strider mot alla rättsprinciper säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

Svenska PEN kräver att Gui Minhai, omedelbart och villkorslöst släpps fri, att han får tillgång till nödvändig läkarvård och tillåts lämna Kina och återvända till Sverige.

Gui Minhai är förläggare och har nyligen emottagit Prix Voltaire.