Manifestation för den saudiske journalisten Jamal Khashoggi

Välkommen att delta i manifestationen för den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och andra som fängslats för att ha använt sin yttrandefrihet i Saudiarabien.

Tid: Fredagen den 26 oktober 2018 kl. 11.00
Plats: Utanför Saudiarabiens ambassad, Sköldungagatan 5, Stockholm (T-bana Tekniska Högskolan)

Det förmodade mordet på den kände regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har väckt avsky runt om i världen.  Flera människorätts- och pressorganisationer begär en oberoende FN- utredning om fallet.  

Långt bort ifrån det mediala strålkastarljuset har Saudiarabien strypt all yttrande- och pressfrihet. I årets Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar landet på bottenplatsen 169. Uppemot 30 journalister befaras vara frihetsberövade för närvarande i landet. Bara det senaste året har 15 saudiska journalister och bloggare placerats i fängelser i Saudiarabien.

En av alla dessa som drabbats av Saudiarabiens tillslag är den saudiske bloggaren Raif Badawi som för fyra år sedan dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha förolämpat islam på sin webbplats.

Manifestationen kräver frihet för samtliga yttrandefrihetsfångar friges i Saudiarabien och begär en oberoende FN-utredning om Khashoggis öde.

Medverkande:

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Hana Al-Khamri, Mellanöstern-analytiker, uppvuxen och tidigare verksam som journalist i Saudiarabien.
Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten
Cecilia Enquist, kampanjledare på Svenska Amnesty
Kurdo Baksi, journalist, författare
med flera.

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och anordnas i samarbete med Svenska PEN, Svenska Journalistförbundet och Amnesty International Sverige.

För eventuella frågor, kontakta Kurdo Baksi tel 073-145 63 15