Saudiarabien: Svenska PEN fördömer mordet på Khashoggi

Lördagen den 20 oktober 2018 bekräftade Saudiarabien att den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi dödats på konsulatet i Istanbul. Den 2 oktober besökte han Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få handlingar inför sitt stundande bröllop. Han fästmö, som väntade utanför, larmade polisen när han inte kom tillbaka.  

Under två veckors tid hävdade företrädare för regimen att Khashoggi lämnat konsultatet efter sitt besök och att de inte var inblandande i hans försvinnande. I takt med att information presenterats av turkiska myndigheter har Saudiarabien ändrat sina uppgifter. Deras senaste förklaring är att Khashoggi hamnade i slagsmål med personerna som mötte honom på konsulatet, vilket ledde till hans död.

”Det har kommit så många olika versioner av vad som hänt inne på konsulatet att det fått ett löjets skimmer över sig, men det får inte skymma det faktum att det som hänt är ett enormt övergrepp”, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN. 

Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en skarp kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. 

Saudiarabien är medlem av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det borde innebära att höga krav ställs på landet att respektera mänskliga rättigheter på alla områden. I stället demonstrerar den saudiska regimen gång på gång sitt förakt för mänskliga rättigheter genom att förfölja självständiga röster. Saudiarabien ligger i år på plats 169 (av 180 länder) i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 

Svenska PEN kräver att det görs en oberoende grundlig utredning av Khashoggis död och att ansvariga ställs till svars.

Vi uttrycker våra innerliga kondoleanser till Khashoggis familj.

Läs mer: Intervju med Svenska PENs generalsekretare, Anna Livion Ingvarsson, om Saudiarabien och Khashoggi.