Bulgarien: PEN fördömer mordet på bulgarisk journalist

Under lördagen, den 6 oktober, hittades den 30-åriga bulgariska journalisten Viktoria Marinova mördad och våldtagen i en park i staden Ruse, Bulgarien. 

”PEN International är bestört över den brutala våldtäkten och mordet på journalisten Viktoria Marinova. Vi kräver att myndigheterna i Bulgarien genast tillsätter en grundlig utredning av mordet och ställer de ansvariga inför rätta. Vi kräver även ett klargörande om huruvida hennes död var kopplad till hennes journalistiska arbete och granskandet av korruptionsaffärer kopplade till missbruk av EU-medel, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International. 

Situationen för journalister i Europa blir allt sämre. Viktoria Marinova är den fjärde journalisten som mördats i Europa under de senaste 14 månaderna. I augusti 2017 mördades den svenska journalisten Kim Wall under en reportageresa. Hon befann sig ombord på en ubåt för att göra ett reportage om dess uppfinnare Peter Madsen, som sedan dömdes skyldig till mordet. Den 16 oktober 2017 dog Daphne Caruana Galizia, en av Maltas mest framstående grävande journalister, i en bilbomb. Den 25 februari 2018 hittades den slovakiske journalisten Ján Kuciak med sin flickvän Martina Kušnírová, skjutna i deras hem.  Liksom Viktoria Marinova och Daphne Caruana Galizia granskade Ján Kuciak korruptionsaffärer kopplade till toppolitiker och maffian.

PEN kräver att EU och nationella myndigheter vidtar alla nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten för grävande journalister.

Läs mer här.

Foto: AFP/TVN TELEVISION