Turkiet: Fria Nedim Türfent

sdsdsd-2.jpg

”Oavsett konsekvenserna, kommer vi aldrig att kompromissa med det magiska i det skrivna ordet. Än en gång vill vi uttrycka vår tacksamhet till PENs medlemmar som har stöttat oss i den kampen”, säger Nedim Türfent.  

För ett år sedan, den 15 december 2017, dömdes nyhetsredaktören och reportern, Nedim Türfent, till åtta år och nio månaders fängelse. Anklagelserna var falska och rättegången var mycket bristfällig. Ett stort antal vittnen berättade under rättegången att de hade utsatts för tortyr och tvingats vittna mot honom. 

Innan Nedim Türfent greps hade han rapporterat om den turkiska militärens operationer i sydöstra Turkiet. 

Nedim Türfent tillbringade nästan två år i fängelse, i total isolering och under vidriga förhållanden, innan rättegången. Den 19 juli i år fastställdes domen. Försvarsadvokaterna har nu överklagat till författningsdomstolen. 

Under tiden i fängelset har Nedim Türfent börjat skriva poesi. 

PEN kräver att Nedim Türfent omedelbart och villkorslöst släpps fri. Enda skälet till att han fängslats är att han med fredliga medel utövat sin rätt till yttrandefrihet. 

Skicka gärna en solidaritetshälsning till Nedim Türfent i fängelset:

Nedim TürfentVan Yüksek Güvenlikli
Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
Koğuş A53
Van
Turkey

Läs mer om Nedim Türfent här
Läs mer om yttrandefrihet i Turkiet här