Egypten: PEN välkomnar frisläppandet av Wael Abbas

wael-abbas1-300x199.jpg

Den egyptiske författaren och bloggaren Wael Abbas släpptes fri den 12 december 2018, efter att ha suttit häktad i sju månader, anklagad för att ha spridit ”falska nyheter”. 

”Vi är glada över att Wael Abbas har släppts fri, även om han aldrig borde ha gripits över huvud taget. Fängslandet av Abbas är kopplat till hans fredliga aktivism och regimkritiska texter. Nu måste även de övriga författarna och journalisterna som orättvist fängslats i Egypten omedelbart släppas fria”, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Den 24 maj 2018 trängde tungt beväpnad polis in i Wael Abbas hem, satte ögonbindel på honom och förde bort honom. Han greps utan att veta vad han stod anklagad för. Abbas är författare och har bland annat skrivit en bok om Abdel Nasser, Abdel Nasser och minoriteter, samt gett ut en artikelsamling med texter från 2006–2013. 

Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Egypten på plats 161 av 180 länder.

Läs mer här.