Den syriske författaren Yassin al-haj Saleh tilldelas 2017 års Tucholskypris

På Fängslade Författares Dag, den 15 november, tilldelar Svenska PEN den syriske författaren Yassin al-haj Saleh 2017 års Tucholskypris.  

Svenska PEN:s nominering lyder: För att han i sina essäer, med insisterande intellektuell skärpa, trots svåra personliga förluster, lyckas analysera det syriska upproret från fredlig demokratirörelse till blodigt inbördeskrig. Saleh ger oss med sina oumbärliga erfarenheter en djuplodande och rannsakande inblick i vad han kallar Den syriska frågan, en tragedi som angår inte bara Syrien och dess grannländer utan i högsta grad även Europa och resten av världen. 

– Det är en ära för oss att få dela ut priset till en av de främsta intellektuella uttolkarna av den syriska revolten, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN. 

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades 1985 till författaren Kurt Tucholskys minne. Den första att få priset 1985 var Adam Zagajewski. Förra årets pristagare var den turkiska författaren Asli Erdogan. 

Yassin al-haj Saleh kommer att närvara och samtala med journalisten och Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén. Tucholskypriset kommer att räckas över av kulturminister Alice Bah Kuhnke på Kulturhuset i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november 2017 kl. 19.00-21.00. 

Yassin al-haj Saleh, född i Raqqa 1961, är utbildad läkare, aktivist och författare, som har suttit fängslad i 16 år i Hafez Assads ökända fängelser för sitt regimkritiska engagemang. När Saleh frigavs var han 36 år gammal. Han gjorde klart sin läkarexamen, men utövade aldrig yrket utan etablerade sig som skribent på ett antal arabiska tidningar. Tillsammans med sin hustru, Samira Khalil - som också fängslats för sitt arbete för demokrati - var han aktiv i den demokratirörelse som ledde fram 2011 års revolt. 2013 blev Samira Khalil kidnappad av jihadister och har inte hörts av sedan dess.Yassin al-haj Saleh är nu en av de främsta intellektuella uttolkarna av den katastrofala utveckling som lett till fullt inbördeskrig i Syrien. Han har sin bas i Istanbul och hans texter publiceras regelbundet i the Guardian, New York Times och Le Monde. Den senaste boken på engelska är ”The Impossible revolution: Making sense of the syrian tragedy”.