Priser

This year's Tucholsky Prize winner comes to Sweden

This year's Tucholsky Prize winner comes to Sweden

The Tucholsky Prize for 2021 is awarded to the Belarusian poet Dmitry Strotsev. The prize is awarded by Swedish PEN on the Day of the Imprisoned Writer, which is on the 15th of November. The motivation for the prize reads:

»for his courage and his distinctive ability to give artistic form to the Belarusian people’s uprising. Strotsev is the creator of a poetics of the moment, who has become a symbol of the unrelenting poets of the revolution«

On October 21 in 2020, Strotsev was sentenced to thirteen days in prison for his attendance in an illicit demonstration. The well-known poet had regularly participated in the peaceful protests after the presidential election on the 9th of August 2020 and continuously described his perspective of the events. Each day he wrote one poem in opposition to the regime which was widely shared on social media and translated to a dozen languages. Strotsev was subsequently released from the notorious Okrestina Detention Centre.

Årets Tucholskypristagare kommer till Sverige!

Årets Tucholskypristagare kommer till Sverige!

Svenska PEN har beslutat att tilldela den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev 2021 års Tucholskypris. Priset delas ut på Fängslade författares dag den 15 november.

Motiveringen lyder:

”För sitt mod och sin säregna förmåga att ge det belarusiska folkets resning en konstnärlig gestaltning. Strotsev är skaparen av ögonblickets poetik och en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Den 21 oktober dömdes Strotsev till 13 dagars fängelse för delaktighet i en olovlig demonstration. Den kände poeten hade regelbundet deltagit i de fredliga protesterna efter presidentvalet den 9 augusti och fortlöpande skildrat sina intryck. Han skrev en dikt om dagen mot regimen. Dikterna spred sig snabbt i sociala medier och översattes till ett tiotal språk. Strotsev släpptes efter 13 dagar från det ökända Akrestinafängelset.

2018 års Bernspris tilldelas Förenade Förorter

Förenade Förorter är en rörelse och en förening som fungerar som en plattform för kulturorganisering och social mobilisering på gräsrotsnivå. Föreningen består av ett stort nätverk som arbetar för unga i förorten med målet att stärka självförtroendet bland unga, både för de tävlande och för boende i förorterna.  

AGNETA PLEIJEL TILLDELAS 2017 ÅRS BERNSPRIS

2017 års Bernspris går till Agneta Pleijel "i vars författarskap Stockholms många ansikten skymtar, både storslaget och alldagligt, såväl kungens opera som Ringvägen, skärgården och Årsta torg. En berättarkonst som lyser upp en smal gångstig i ett för övrigt snötäckt landskap."

"Agneta Pleijel är en författare som varit med mig sedan tjugoårsåldern då jag läste hennes diktsamling Änglar, Dvärgar. Hon har skrivit om kärlek, längtan, styrka och svaghet på ett språk som satt ord på delar av mitt liv. Hon har varit ordförande i Svenska PEN, så också i fråga om engagemang för mänskliga rättigheter är hon en förebild", säger Svenska PENs ordförande Elisabeth Åsbrink.

Bernspriset delas ut varje år till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”.

Priset instiftades 1963 i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PENs styrelse och prissumman är för närvarande på 10 000 kronor.

 

Den syriske författaren Yassin al-haj Saleh tilldelas 2017 års Tucholskypris

Den syriske författaren Yassin al-haj Saleh tilldelas 2017 års Tucholskypris

På Fängslade Författares Dag, den 15 november, tilldelar Svenska PEN den syriske författaren Yassin al-haj Saleh 2017 års Tucholskypris.  

Svenska PEN:s nominering lyder: För att han i sina essäer, med insisterande intellektuell skärpa, trots svåra personliga förluster, lyckas analysera det syriska upproret från fredlig demokratirörelse till blodigt inbördeskrig. Saleh ger oss med sina oumbärliga erfarenheter en djuplodande och rannsakande inblick i vad han kallar Den syriska frågan, en tragedi som angår inte bara Syrien och dess grannländer utan i högsta grad även Europa och resten av världen. 
 

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslı Erdoğan

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslı Erdoğan

venska PEN tilldelar 2016 års Tucholskypris till den turkiska författaren Aslı Erdoğan. 

Motiveringen lyder: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

 

Aslı Erdoğan, född 1967 i Istanbul, är en turkisk författare och människorättsaktivist. Hon räknas till den turkiska samtidslitteraturens främsta namn. Erdoğan väjer sällan för de tabulagda ämnena. Hon är ett av den unga, samtida turkiska litteraturens främsta och mest kontroversiella namn, som aldrig slutat skriva om kurdernas rättigheter, det armeniska folkmordet, våld mot kvinnor eller tortyren i turkiska fängelser. 

Hermann Kesten-priset till Can Dündar och Erdem Gül

Tyska PEN har tilldelat de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül sitt Hermann Kesten-pris för 2016.

Dündar, som är hedersmedlem i Svenska PEN, och Gül dömdes i maj i år till fem år och tio månader respektive fem år i fängelse för att ha avslöjat hur den turkiska säkerhetstjänsten släppt igenom vapentransporter till islamistiska grupper i Syrien.

Författaren Hermann Kesten flydde från Nazi-Tyskland 1933. I exilen i USA arbetade han med att hjälpa andra tyska författare undkomma nazisterna. 1972–76 var han ordförande i västtyska PEN, och därefter hedersordförande fram till sin död 1996.

Priset är på 10.000€, och bland tidigare pristagare märks Anna Politkovskaja och Liu Xiaobo. Svenska PEN gratulerar Can Dündar och Erdem Gül till priset, som delas ut 17 november i Darmstadt.

 

Sara Stridsberg tilldelas 2015 års Bernspris

”Svenska PENs Bernspris 2015 tilldelas Sara Stridsberg för att i romanen Beckomberga ha skildrat en miljö som spelat en stor men undanskymd roll i Stockholms liv – och för att, på det vis som betydande litteratur ska göra, ha gestaltat de svåra erfarenheter vi förknippar med platsen, som hittills placerats i skuggorna.”

 

Sara Stridsberg är författare och dramatiker och fick sitt genombrott med romanen Drömfakulteten (2006). Beckomberga utkom hösten 2014, och pjäsen med samma namn hade premiär på Dramaten 2015. Sara Stridsberg har bland annat belönats med Nordiska rådets litteraturpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och Samfundet De Nios stora pris, samt nominerats till Augustpriset fyra gånger. 

Bernspriset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Priset ska tillfalla en Stockholmsskildrare som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011). De senaste årens pris har tillfallit Johan Erséus (2012), Helena Friman (2013) och Rouzbeh Djalaie (2014).

För mer information, kontakta:

Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
0708-26 85 57,  ola.larsmo@svenskapen.se

Therese Bohman, Svenska PENs kansli
0702-72 57 33,  therese.bohman@svenskapen.se

Svenska PENs Tucholskypris 2015 går till Arkadij Babtjenko

Svenska PEN tilldelar 2015 års Tucholskypris till den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. Motiveringen lyder: ”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

Prisutdelningen äger rum på Norstedts förlag i Stockholm under Fängslade författares dag den 15 november kl. 16.00.

 

Arkadij Babtjenko (f. 1977 i Moskva) är en rysk författare och journalist. I sina böcker beskriver han sina erfarenheter som värnpliktig soldat i krigets Tjetjenien och har ofta kallats ”vår tids Remarque”, både för berättelsernas litterära kvaliteter och hans brinnande antikrigspatos. I dag är han framför allt verksam som starkt regimkritisk journalist, men har inte fått något jobb på flera år i sitt hemland. Han publicerar sina texter på Facebook och Vkontakte (Rysslands motsvarighet till Facebook), men är ändå en av den ryska oppositionens mest framträdande röster.

 

Svenska PEN har arbetat aktivt för ryska journalisters och författares sak under de senaste åren och ser med stor oro på utvecklingen i Ryssland, där regeringen stiftar lagar som i allt högre grad inskränker yttrande- och pressfriheten. Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, kommenterar årets pristagare:

 

”Arkadij Babtjenko hör till de stora krigsskildrarna på gränsen mellan journalistik och exakt romanprosa, vilket han visat inte minst i boken Krigets färger, en brutal rakt-på-sak-skildring av Tjetjenienkriget. På senare tid har han utvecklats till en av de orädda sanningssägare som öppet vågar peka på om de förödande konsekvenserna av inskränkningarna av yttrandefriheten i Putins Ryssland.” 

 

Läs Arkadij Babtjenko i senaste numret av Dissidentbloggen

 

Arkadij Babtjenko kommer till Stockholm tillsammans med sin fru för att ta emot priset på söndag. Han kommer att finnas tillgänglig för intervjuer torsdag eftermiddag 12/11 och fredag förmiddag 13/11. 

 

 

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Svetlana Aleksijevitj, Salman Rushdie, Samar Yazbek och Masha Gessen. 

 

För mer information och bokning av intervju med Arkadij Babtjenko kontakta:

Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se 

 

Foto: Benkt Eurenius/TT

2014 års Bernspris tilldelas Rouzbeh Djalaie

2014 års Bernspris tilldelas Rouzbeh Djalaie

Rouzbeh Djalaie är journalist och en av initiativtagarna till lokaltidningarna Norra Sidan och Södra Sidan. De båda lokaltidningarna har haft ett medborgarperspektiv och arbetat med metoder för att nå grupper som inte känt sig inkluderade i mediebevakningen. Sedan februari i år arbetar han på P4 Stockholm.

Rouzbeh Djalaies kommenterar priset så här: