PEN skänker Elin Wägners väckarklocka till Gävlemoderaterna

Varje år delar Elin Wägner-sällskapet ut ett pris till en organisation eller person som verkar i Elin Wägners anda. I år är Svenska PEN stolta mottagare av priset, som är uppkallat efter Elin Wägners bok Väckarklocka från 1941. Priset delades ut på St Sigfrids folkhögskola i Växjö i söndags och togs emot av författaren Annika Thor, ledamot i Svenska PENs styrelse.

Priset består av en väckarklocka som pristagaren kan skicka vidare till en person eller organisation som behöver hjälp att vakna. PEN har beslutat att skänka klockan till Gävlemoderaterna och särskilt deras representant Niclas Bornegrim, som här får personifiera motståndet mot det så kallade Fristadssystemet.

Hittills har tio svenska städer anslutit sig till detta system, som innebär att en hotad författare får skydd i två år i en svensk kommun. Då Gävle kommunfullmäktige röstade för att bli fristad reserverade sig de lokala moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna mot beslutet. Men moderaterna gick ett steg längre och överklagade medlemskapet i fristadsorganisationen ICORN till Förvaltningsdomstolen – som överraskande gav dem rätt i att fristäderna skulle vara oförenliga med kommunallagen. Saken har inte prövats förut, då ingen tidigare haft några invändningar, utan alla politiska partier med undantag för SD slutit upp bakom systemet.

Domen har nu överklagats till Kammarrätten i Sundsvall. Men Bornegrim och hans partikamrater har tills vidare lyckats hindra fler kommuner att ansluta sig och gjort hela systemets framtid osäkert i Sverige. Vilket naturligtvis var syftet med deras aktion.

Internationellt sett är Gävlemoderaternas handlande unikt. Ingenstans har Fristadssystemet stött på samma motstånd som bland dem, och deras handlande kastar en skugga över Sverige. Svenska PEN hoppas att de fortfarande kan vakna och förstå att de ytterst sett hindrar oss från att sträcka ut en räddande hand till författare, konstnärer och journalister i livsfara. För vi vill inte tro att någon fullt vaken person verkligen skulle vilja sabotera en sådan enkel och viktig gest av solidaritet.

Vakna Bornegrim! (Sover du genom det här skrällandet så går du nog inte att väcka alls.) Sedan kan du väcka dina kamrater i Gävlemoderaterna.

Ola Larsmo
Ordförande, Svenska PEN

Annika Thor
Ordförande i Svenska PENs programkommitté