Dissidentbloggen #14 ute nu

I senaste numret av Dissidentbloggen fokuserar vi på vad som hände efter "den arabiska våren". Vi lyfter fram tretton helt unika röster: författare och skribenter som lever mitt i verkligheten efter upproren berättar själva om vad som händer nu – är verkligen demokratiprotesterna över? Vad förändrades på riktigt? Och vilken roll spelade de sociala medierna?

Afrah Nasser och Lina Ben Mhenni, från Jemen respektive Tunisien, var bland de första att skriva om den arabiska våren när den bröt ut 2011. Deras texter blev en källa för både västerländsk media och lokal media såsom Al Jazeera. I en mailväxling, som publiceras exklusivt för Dissidentbloggen, skriver dem om sitt förlorade hopp och optimism för deras hemländer.

"Du och jag vet mycket väl att saker och ting inte utvecklas i den riktning vi önskar – så ser verkligheten ut för oss och för människorna i de arabiska länderna. Hur hanterar du det dilemmat, Lina? Hur orkar du fortsätta kämpa", frågar sig Nasser i ett av mailen till Mhenni.

En annan dissident, som har valt att hålla sig anonym, beskriver skillnaden mellan de demokratiska framstegen i sitt hemland Tunisien och den faktiska situationen för hälften av landets befolkning – kvinnorna.

”Låt dig inte luras av det intryck som de modernt klädda, bildade tunisiska kvinnorna ger. Låt dig inte luras av tajta jeans och hår som inte är täckt – utan tro mig när jag säger att det är ett helvete att vara kvinna i Tunisien”, skriver hon.

”Kvinnor i Tunisien betraktas fortfarande som underordnade sina manliga familjemedlemmar. De ses aldrig som oberoende och förväntas aldrig agera på egen hand. De växer upp underkastade faderns och broderns auktoritet – tills de gifts bort till en man som ska ta hand om dem”, skriver hon.

Bland de 13 texterna finner man även gripande dikter skrivna av tre syriska poeter: Amira Abul HusnHousam Al-Mosilli och Bandar Abdulhamid.

”Blod och aska från den stulna arabiska våren / har trängt sig in i morgnarna, kvällarna och nätterna”, skriver Abdulhamid i sin skildring om dagens Syrien.

Fler kontroversiella texter, bland annat en novell av libyska författaren Razan Naim al-Maghribi och en artikel av poeten och bloggerskan Evronia Azer, publiceras på Dissidentbloggen. Läs hela numret här

Illustration: Jesper Waldersten