2012 års Bernspris tilldelas Johan Erséus

”Svenska PENs Bernspris 2012 tilldelas Johan Erséus för att han i sitt arbete – med respekt för historisk exakthet och med känsla för fotografiet som konstform – väcker liv i ett Stockholm som är borta men som nyss var vardag och fest för en miljon människor.”

Johan Erséus är författare, journalist och stockholmskännare. Han arbetar även som redaktör och har översatt ett dussin fackböcker. I boken Kungsgatan(2011) skildrar han den fascinerande historien om hur Kungsgatan sprängdes fram genom rullstensåsen och blev landets mest kända gata. Han har letat i en mängd arkiv och tagit fram över 350 fotografier som inte bara berättar historien om Kungsgatan, utan även om Stockholms förvandling under ett omvälvande sekel. Han är nu aktuell med boken 1912 Solskensolympiaden (2012).

Johan Erséus kommenterar priset så här:
”Det är oerhört hedrande att hamna i sällskap med alla stora stockholmsskildrare som jag har följt och ständigt återkommer till. Och roligt att få pris för skildringar av förändringar i ett historiskt Stockholm, eftersom jag är övertygad om att den som intresserar sig för stadens förflutna också bryr sig om dess framtid.”

Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Det ska tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011).

För mer information kontakta:

Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
0708-26 85 57, ola.larsmo@svenskapen.se

Elnaz Baghlanian, Svenska PENs kansli
0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se