Svenska PENs Tucholskypris till Muharrem Erbey

Svenska PEN tilldelar 2014 års Tucholskypris till den kurdiske författaren och juristen Muharrem Erbey ”som genom sitt språkliga och sociala engagemang med fredliga medel försvarat sitt språk och minoriteters kulturella rättigheter”.

Prisutdelningen äger rum på ABF i Stockholm under Fängslade författares dag i Stockholm den 15 november kl. 15.00.

Muharrem Erbey har under en lång följd av år via sin ideella organisation IHD erbjudit juridisk hjälp till utsatta som behövt råd och stöd. Han har publicerat noveller och barnböcker, och arbetat för att kurdiska fångar i turkiska fängelser ska ha tillgång till böcker på sitt eget språk. Julafton 2009 fängslades han tillsammans med hundratals andra politisk och kulturellt aktiva kurder och tillbringade sedan fyra år i fängelse utan rättegång. En av anklagelserna mot honom var att han genom att medverka vid ett seminarium i Sveriges riksdag ”smutskastat” den turkiska staten. I fängelset har han fullbordat sin första roman.

Muharrem Erbey har varit en framstående förkämpe för fredliga och lagliga metoder i kampen för kurders kulturella rättigheter och valdes 2010 till hedermedlem i Svenska PEN. Under sin tids i fängelset har han också medverkat i bland annat Dagens Nyheter och Svenska PENs webbtidskrift Dissidentbloggen. Han släpptes slutligen i april 2014, fortfarande utan att han fått någon dom.

Muharrem Erbey kommer till Stockholm tillsammans med sin familj för att ta emot priset och kommer att finnas tillgänglig för intervjuer torsdag förmiddag 13/11 och fredag förmiddag 14/11. Torsdag 13/11 kl. 18.00 medverkar han också i ett panelsamtal om yttrandefrihet i Turkiet på ABF i Stockholm.

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholskypriset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Salman Rushdie, Bei Dao, Nuruddin Farrah, Samar Yazbek och Masha Gessen.

För mer information kontakta:
Ola Larsmo, 0708-26 85 57, ola.larsmo@svenskapen.se

För bokning av intervju med Muharrem Erbey kontakta:
Ulrika Engström, 0707-34 53 73, ulrika.engstrom@svenskapen.se