Nasrin Sotoudeh åter arresterad

Trakasserierna mot Svenska PEN:s hedersmedlem, den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, fortsätter. 

På väg till en sammankomst för mänskliga rättigheter på förmiddagen den 10 december arresterades Sotoudeh och hennes make Reza Khandan av iransk säkerhetstjänst, allt för att bara några timmar senare släppas fri och utan att någon formell arresteringsorder kungjorts. Något som stärker Svenska PEN:s misstanke att regimen systematiskt utsätter Nasrin Sotoudeh för trakasserier sedan hon tilläts lämna fängelset i november förra året.

Senast Nasrin Sotoudeh arresterades var i oktober, då i samband med en protest mot det iranska advokatsamfundets beslut att häva hennes advokatlicens. Beslutet fördömdes samma vecka av Svenska PEN:s styrelseordförande Ola Larsmo. Läs uttalandet här