Sara Stridsberg tilldelas 2015 års Bernspris

”Svenska PENs Bernspris 2015 tilldelas Sara Stridsberg för att i romanen Beckomberga ha skildrat en miljö som spelat en stor men undanskymd roll i Stockholms liv – och för att, på det vis som betydande litteratur ska göra, ha gestaltat de svåra erfarenheter vi förknippar med platsen, som hittills placerats i skuggorna.”

 

Sara Stridsberg är författare och dramatiker och fick sitt genombrott med romanen Drömfakulteten (2006). Beckomberga utkom hösten 2014, och pjäsen med samma namn hade premiär på Dramaten 2015. Sara Stridsberg har bland annat belönats med Nordiska rådets litteraturpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och Samfundet De Nios stora pris, samt nominerats till Augustpriset fyra gånger. 

Bernspriset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Priset ska tillfalla en Stockholmsskildrare som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011). De senaste årens pris har tillfallit Johan Erséus (2012), Helena Friman (2013) och Rouzbeh Djalaie (2014).

För mer information, kontakta:

Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
0708-26 85 57,  ola.larsmo@svenskapen.se

Therese Bohman, Svenska PENs kansli
0702-72 57 33,  therese.bohman@svenskapen.se