2014 års Bernspris tilldelas Rouzbeh Djalaie

”Svenska PENs Bernspris 2014 tilldelas journalisten och redaktören Rouzbeh Djalaie för arbetet med att vitalisera lokal- och medborgarjournalistiken i Stockholms förorter. Djalaie har visat hur närheten till läsarna kan resultera i journalistik som blir en positiv kraft i en samhällelig förändring.”

Rouzbeh Djalaie är journalist och en av initiativtagarna till lokaltidningarna Norra Sidan och Södra Sidan. De båda lokaltidningarna har haft ett medborgarperspektiv och arbetat med metoder för att nå grupper som inte känt sig inkluderade i mediebevakningen. Sedan februari i år arbetar han på P4 Stockholm.

Rouzbeh Djalaies kommenterar priset så här:
”Det är förstås väldigt hedrande att få samma pris som Per Anders Fogelström och Alexandra Pascalidou. Det visar att det finns ett behov av att lyfta fram nya berättelser om Stockholm. Vi har en delad stad med stora klyftor där stora delar ligger i medieskugga. Priset är en bekräftelse på det behovet.”

Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Det ska tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Bland tidigare mottagare av priset märks bland andra Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Daniel Sjölin (2006) och Per Wirtén (2011).


För mer information kontakta:

Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN
0708-26 85 57, ola.larsmo@svenskapen.se

Elnaz Baghlanian, Svenska PENs kansli
002-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se

 

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.