Svenska PENs Tucholskypris 2015 går till Arkadij Babtjenko

Svenska PEN tilldelar 2015 års Tucholskypris till den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. Motiveringen lyder: ”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

Prisutdelningen äger rum på Norstedts förlag i Stockholm under Fängslade författares dag den 15 november kl. 16.00.

 

Arkadij Babtjenko (f. 1977 i Moskva) är en rysk författare och journalist. I sina böcker beskriver han sina erfarenheter som värnpliktig soldat i krigets Tjetjenien och har ofta kallats ”vår tids Remarque”, både för berättelsernas litterära kvaliteter och hans brinnande antikrigspatos. I dag är han framför allt verksam som starkt regimkritisk journalist, men har inte fått något jobb på flera år i sitt hemland. Han publicerar sina texter på Facebook och Vkontakte (Rysslands motsvarighet till Facebook), men är ändå en av den ryska oppositionens mest framträdande röster.

 

Svenska PEN har arbetat aktivt för ryska journalisters och författares sak under de senaste åren och ser med stor oro på utvecklingen i Ryssland, där regeringen stiftar lagar som i allt högre grad inskränker yttrande- och pressfriheten. Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, kommenterar årets pristagare:

 

”Arkadij Babtjenko hör till de stora krigsskildrarna på gränsen mellan journalistik och exakt romanprosa, vilket han visat inte minst i boken Krigets färger, en brutal rakt-på-sak-skildring av Tjetjenienkriget. På senare tid har han utvecklats till en av de orädda sanningssägare som öppet vågar peka på om de förödande konsekvenserna av inskränkningarna av yttrandefriheten i Putins Ryssland.” 

 

Läs Arkadij Babtjenko i senaste numret av Dissidentbloggen

 

Arkadij Babtjenko kommer till Stockholm tillsammans med sin fru för att ta emot priset på söndag. Han kommer att finnas tillgänglig för intervjuer torsdag eftermiddag 12/11 och fredag förmiddag 13/11. 

 

 

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Svetlana Aleksijevitj, Salman Rushdie, Samar Yazbek och Masha Gessen. 

 

För mer information och bokning av intervju med Arkadij Babtjenko kontakta:

Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se 

 

Foto: Benkt Eurenius/TT