PEN International får sin första kvinnliga ordförande

Just nu äger PENs årliga kongress rum i Quebec City, där 270 delegater från 84 center har samlats under en vecka. Den kanadensiske författaren, John Ralston Saul, avgår som ordförande för PEN International efter sex år. Hans efterträdare blir den mexikansk-amerikanska författaren Jennifer Clement. Clement blir PEN Internationals första kvinnliga ordförande någonsin.

”Alla säger grattis, men detta är varken ett pris eller en utmärkelse. Det är ett förtroendebevis. Jag hoppas att jag är värdig ert förtroende”, sa Clement i sitt tacktal.

Jennifer Clement växte upp i Mexiko City, Mexiko. Mellan 2009–2012 var hon ordförande i mexikanska PEN. Hon har gett ut tre romaner, en memoar och ett antal diktsamlingar. Hennes senaste roman En bön för de stulna gavs ut på svenska tidigare i år och handlar om unga mexikanska kvinnor som på olika sätt drabbats av den allt mer utbredda knarkkulturen i landet.