En attack på det fria ordet

Så mottogs domstolens beslut att kvarhålla de fem redaktionsmedlemmarna på oppositionstidningen Cumhuriyet i fortsatt fängsligt förvar i Silivri utanför Istanbul på måndagen:

”Domstolen har beslutat att kvarhålla de anklagade tills samtliga vittnen är hörda” förklarade domaren Abdurrahman Orkun Dag. Beslutet togs sent på måndagskvällen efter en tretton timmar lång förhandling och ledde till kraftiga reaktioner bland de kollegor och observatörer som infunnit sig. Flera av Cumhuriyets journalister, inklusive deras chefer, har redan suttit fängslade i över 10 månader.

”Jag har varit chefredaktör i tolv månader. Av dessa har jag tillbringat tio och en halv månad i fängelse. Det är absurt”, förklarade chefredaktören Murat Sabuncu. ”Ni säger att rättegången kommer att vara avslutad till jul. Men den här rättegången kommer aldrig att ta slut, den kommer att gå till historien. Skolbarn kommer att läsa om den i decennier framöver.”

I åtalet hävdas att tidningen Cumhuriyet tagits över av anhängare till Fethullah Gülen, en islamsk predikant verksam i exil i Pennsylvania, anklagad av regeringen för att ha stått bakom förra årets kuppförsök, och att målet med tidningens utgivning varit att skada Erdogan och fungera som ”en täckmantel för terroristgruppernas handlingar”.

Ett bevis för detta skulle bland annat vara att redaktionsmedlemmar kommunicerat med hjälp av Bylock, en app för kryptering som Gülenanhängare påstås ha använt sig av.

Tidningen har tillbakavisat samtliga anklagelser som befängda och försvarsadvokaterna hävdar att domstolen kontinuerligt ignorerar bevis som läggs fram.

”Då det här är en politisk rättegång tas inga väsentliga bevis i beaktande", förklarade Tora Pekin, en av tidningen Cumhuriyets advokater under förhandlingarna på måndagskvällen.

Kritikerna menar att det istället är Cumhuriyets redaktionella linje som ställts inför skranket. Tidningen har varit starkt kritisk till AKP-regeringen och Erdogans sätt att styra landet och har med sitt oberoende varit en symbol för yttrandefriheten i ett medielandskap där all kritik tystnat.

”Hela åtalet är rättsvidrigt”, menade Kadri Gürsel, redaktionell rådgivare och kolumnist. ”Det enda jag begär är att få en rättvis rättegång.”

Och Akmet Sik, en av Turkiet mest välrenommerade journalister, som också står åtalad i samma rättegång tillade: ”Om jag var domare eller åklagare skulle jag skämmas över att vara kollega till den som skrivit detta åtal”.

Åklagaren kräver uppemot 43 års fängelse för tidningens medarbetare och redaktionspersonal, av vilka sju av de 12 åtalade släpptes i väntan på fortsatt rättegång vid en tidigare förhandling i juli i år. Den huvudanklagade tidigare chefredaktören för Cumhuriyet, Can Dündar, befinner sig i exil i Tyskland.

Tidigare förhandling i målet har ägt rum i en domstol i Istanbul, men därefter beslutade domstolen att flytta dessa till Silivri, väster om Istanbul, där även ett av landets största fängelser för politiska fångar finns.

 

 

Nästa förhandling och förhör med ytterligare vittnen äger rum den 25 september i Istanbul.

 

/Text av Ulla Lundström för Svenska PEN