Svenska PEN släpper en ny upplaga av Dissidentbloggen, helt ägnad Turkiet

Nummer 23 av Dissidentbloggen ägnas helt åt Turkiet. Vi är stolta över att publicera några av dem som nu befinner sig i förföljelsens absoluta brännpunkt; poeter, författare, journalister som den turkiska ledningen aktivt försöker tysta.

Dissidentbloggen publiceras här: https://www.dissidentblog.org/sv

Här finns en bitter text om motstånd av författaren Sema Kaygusuz, som i Sverige kommit ut med den hyllade romanen Böner som faller till marken.

Här finns Ahmet Şıks anförande från rättegången mot honom - den grävande journalisten som skrev en kritiskt granskande bok om Gülen-rörelsen och nu anklagas för att stödja den.

Här finns publicisten Can Dündars analys av Turkiet, från hans exil i Berlin.

Här finns juristen Nazan Moroğlus genomgång av hur kvinnornas rättsliga läge försämrats under Erdoğans styre, och många fler.

Dissidentbloggen följer också upp den anmälan som fem svenska politiker lämnade till internationella åklagarkammaren, där president Erdoğan anklagas för folkmord. Det blev en världsnyhet i början av sommaren - men vad hände sedan?

Den turkiska strategin går ut på att få EU att bryta förhandlingarna och helt stänga dörren till Europa, skriver Elisabeth Åsbrink i sin ledare.

Dissidentbloggen är en unik digital plattform för utsatta författare, journalister och konstnärer i världen som hotas av censur och förföljelse, som blir läst av författare, opinionsbildare, nyhetsredaktioner och människorättsorganisationer över hela världen. Tidigare upplagor har nått runt 50 000 läsare.

Hjälp oss gärna att sprida Dissidentbloggen i era nätverk, både inom och utom landet. Skicka länken till författare, förläggare och journalister runt om i världen, be ert bibliotek eller ert förlag att länka till den på sin hemsida.

Dessa röster ska inte lämnas ohörda, deras texter ska inte lämnas olästa och det som sker i Turkiet ska inte lämna någon oberörd.

 

Dissidentbloggen publiceras av Svenska PEN med stöd av Kulturrådet, Postkodlotteriets kulturstiftelse, SIDA och PEN International. Ansvarig utgivare: Elisabeth Åsbrink. För mer information, kontakta redaktör Hanna Nordell. Mail:hanna.nordell@svenskapen.se