Tucholskypristagaren Muharrem Erbey dömd till fängelsestraff i Turkiet

Den kurdiske författaren, advokaten och människorättsaktivisten Muharrem Erbey, som 2014 tilldelades Svenska PEN:s Tucholskypris, dömdes 28 mars till sex år och tre månader i fängelse vid den avslutande sessionen i en massrättegång som pågått sedan 2009.


Muharrem Erbey greps tillsammans med över 150 andra i ett masstillslag mot den kurdiska oppositionen år 2009. Bland de gripna fanns parlamentsledamöter, borgmästare, kommunpolitiker, föreningsaktivister och människorättsförsvarare. Erbey satt fängslad i mer än fyra år medan utredningen och rättegången pågick och släpptes slutligen i april 2014 utan att ha fått någon dom. En av anklagelserna mot honom var att han genom att medverka vid ett seminarium i Sveriges riksdag ”smutskastat” den turkiska staten. 

Muharrem Erbey har under en lång följd av år via sin ideella organisation IHD erbjudit juridisk hjälp till utsatta som behövt råd och stöd. Han har publicerat noveller och barnböcker, och arbetat för att kurdiska fångar i turkiska fängelser ska ha tillgång till böcker på sitt eget språk. Sin första roman fullbordade han i fängelset. 

Domarna mot Erbey och de 106 andra personer som fick sina domslut 28 mars kommer att överklagas till Högsta domstolen. Om president Erdogan vinner folkomröstningen och får makt att utse domarna i Högsta domstolen finns tyvärr ingen rättvisa att vänta från den. 

Svenska PEN kräver att domen mot Muharrem Erbey omedelbart och ovillkorligt upphävs och att åtalet mot honom läggs ner.