Internationell konferens om yttrandefrihet

Fredspristagaren Shirin Ebadi kommer till Sverige för att delta i en internationell konferens om yttrandefrihet den 28-30 augusti i Malmö och Lund. Bakom konferensen står Svenska PEN, Independent Chinese PEN, Uiguriska PEN och Tibetanska PEN.

Fyra PEN center – det oberoende kinesiska PEN Centret, Uiguriska PEN, Tibetanska PEN och Svenska PEN - kommer att samlas den 28-30 augusti i Malmö och Lund, för en gemensam konferens om yttrandefrihet och föreningsfrihet.

Temat för konferensen är den nyss avlidne kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobos ord: "Finding Room for Common Ground - No Enemies, No Hatred" , det vill säga: Att finna den gemensamma utgångspunkten; utan fiender, utan hat.

Huvudtalare är Dr Shirin Ebadi, 2003 års pristagare av Nobels fredspris och människorättsadvokat från Iran. Panelsamtal inför publik kommer att ledas av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri.

"Vi har två dagar att utbyta tankar om det politiska läget i Kina och de fängslade författarna. Vi kan inte hitta en lösning, men vi vet åtminstone att vi inte är ensamma med vår oro, vår oro eller ens vår ilska." säger Tienchi Martin-Liao, ordförande i det oberoende kinesiska PEN-centret, Independent Chinese PEN.

”Svenska PEN kan bidra till en plattform för fria samtal för författare som är tystade i sina hemländer”, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN, som också kommer att delta i konferensen.

”I Kina råder inte bara censur av litteratur och internet. Där finns också starka motsättningar mellan olika befolkningsgrupper som uigurer, mongoler, tibetaner. Genom att främja möten och samtal om litteratur, historia och kultur kan misstänksamhet och fiendskap minska.”

På konferensen kommer också de två priserna Liu Xiaobo Memorial Award och Liu Xaobo Courage to Write Award att delas ut.

Konferensen tillägnas postumt författaren Liu Xiaobo, grundare av det oberoende kinesiska PEN-centret.