Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

”I stället för att rättmätigt frikänna och släppa poeten Ashraf Fayadh, har den saudiska domstolen endast förlängt denna orättvisa straff genom att omvandla det till ett långt fängelsestraff och en motbjudande fysisk bestraffning. Ashraf Fayadh sitter fängslad bara för att ha utövat sin lagliga rätt till yttrandefrihet – vi kommer att fortsätta pressa de saudiska myndigheterna och kräva hans omedelbara frigivning”, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Svenska PEN fortsätter att protestera kraftfullt mot domen eftersom den strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den är ännu ett exempel på Saudiarabiens brist på tolerans för det fria ordet, i likhet med den uppmärksammade domen mot Raif Badawi. Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, säger:

”Det är en marginell förändring av straffet. Vi talar om ett land som är en stor spelare på den internationella scenen som kränker mänskliga rättigheter på ett alldeles flagrant sätt samtidigt som man sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och det är faktiskt helt oacceptabelt.”