Dömda poeter flytt från Iran

De två iranska poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi som i oktober dömdes till fängelse i elva respektive nio år samt 99 piskrapp vardera, har nu flytt från Iran. Var de befinner sig är okänt. Brotten de anklagas för är hädelse, brott mot den islamiska regimen samt osedlighet.

 Den 7 december 2013 försvann Ekhtesari och Moosavi från sina hem. Den 24 december samma år bekräftades det att de hade fängslats och befann sig i det ökända Evin-fängelset i Teheran.
 
Fateme Ekhtesari, född 1986, är en av de poeter som i september medverkade under Göteborgs poesifestival 2013. I egenskap av feministisk aktivist som regelbundet publicerar regimkritiska dikter på nätet är hon sedan många år övervakad av den iranska staten. Det var vid återkomsten till Iran som hon fängslades på det ökända Evin-fängelset i Teheran, tillsammans med Mehdi Mousavi. Protester hördes internationellt och även från svenska organisationer och poeter. 
 
Svenska PEN fortsätter att fördöma straffet mot Ekhtesari och Mousavi och kräver att de omedelbart frias från anklagelserna. 

 

Foto: AP