Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

2015 är det år då fem tongivande sekulära röster tystades i Bangladesh. Avijit Roy, Washiqur Rahman, Ananta Bijoy Dash, Niloy Chakrabarti och förläggaren Faisal Arefin Dipan mördades av religiösa fanatiker för att de förde en fri intellektuell debatt i landet. Det här numret viker vi helt åt Bangladesh och hoten mot yttrandefriheten. Vi har bett författare, bloggare, aktivister och tecknare ge sin syn på det kritiska och akuta läget i landet. Ola Larsmo skriver i sitt förord:

”Det som nu pågår i Bangladesh riskerar att hamna i medial skugga från andra ständigt pågående kriser – som migrantkrisen, krigets Syrien, ISIS hot mot allt och alla. Men vi måste påminna oss vad som faktiskt pågår. I ett land som ligger geopolitiskt centralt i Sydostasien håller en demokratisk utveckling på att förbytas i sin motsats. Lyckas de religiösa extremisterna, och maktklicken bakom dem, att bryta utvecklingen mot större öppenhet riskerar det att förstärka en katastrofal utveckling i hela regionen.”

Shabnam Nadiya | Brev till min käre vän
Den 26 februari i år mördades bloggaren Avijit Roy på väg hem från en bokmässa tillsammans med sin fru. Författaren och översättaren Shabnam Nadiya som kände Avijit Roy sedan ungdomen har skrivit ett öppet brev till sin nära vän nio månader efter den ödesdigra dagen.  

Shamima Mitu | Kampen för ett progressiv Bangladesh fortsätter – i Sverige
Den 28-åriga bloggaren och journalisten Shamima Mitu lämnade Bangladesh den 5 november. Hon tog dessförinnan emot mordhot på grund av sina texter om sociala frågor. Med hjälp av Palmecentret och Svenska PEN tog hon sig till Gotland, där hon inväntar ett beslut om sin asylansökan. Daniel Gustafsson Pech har intervjuat henne.

Ratan Kumar Samadder | 84 bloggare på dödslistan
Bangladesh grundades som en sekulär stat – men den förra regimen införde islam som statsreligion. Det går inte ihop och den dubbla bokföringen har resulterat i en dragkamp vars yttersta följd är terror och politiskt våld. De som betalat det högsta priset är de som vill hålla samhällsdebatten och det fria samtalet vid liv, skriver Ratan Kumar Samadder, fristadsförfattare i norska Bergen.

Läs hela numret här

 

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Ola Larsmo
Chefredaktör och ansvarig utgivare
E-mail ola.larsmo@svenskapen.se
Telefon 0708-26 85 57

Elnaz Baghlanian
Redaktör
E-mail elnaz.baghlanian@svenskapen.se
Telefon 0702-72 57 33

Dissidentbloggen är en digital tidskrift som ges ut av Svenska PEN. Vi lyfter fram de förbjudna texterna – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Vi har i dag läsare i över 80 länder. Dissidentbloggen publiceras sedan 2011 med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Statens Kulturråd.

Illustration: Kajsa Nilsson