”En utdragen dödsdom, varken mer eller mindre”

Svenska PEN vädjar till Sveriges regering att omedelbart fördöma spöstraffet mot Raif Badawi.

Idag utdelar saudiska myndigheter de första femtio av de sammanlagt ett tusen spöstraff som tilldömts den saudiske bloggaren (och Svenska PEN:s hedersmedlem) Raif Badawi för att ha ”förolämpat islam”. Straffet ska utfärdas på plats utanför Jafali-moskén i centrala Jidda varje fredag i hisnande fem månaders tid. Något som sannolikt kommer att innebära en långsamt utdragen dödsdom för den alltjämt unge Badawi, som om han lyckas överleva även har ett tioårigt fängelsestraff att vänta.

Brottet? Han har öppnat en sajt på internet där han låtit människor uttrycka sina åsikter om livsåskådning.

Sveriges export till Saudiarabien uppgår till en miljard årligen. Det gör landet till Sveriges artonde viktigaste handelspartner enligt SCB:s statistik. Svenska PEN vädjar därför till regeringens samtliga berörda departement att utnyttja Sveriges särställning och officiellt fördöma de människorättsvidriga straffen mot såväl Raif Badawi som hans försvarare, tillika 2012 års Palmepristagare, Waleed Abu al-Khair och kräva deras omedelbara frigivning.

Henrik C. Enbohm,
ordförande Fängslade författares kommitté Svenska PEN