Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

”PEN har stöttat Rushdie ända sedan fatwan första gången kungjordes och författare över hela världen är solidariska med honom. Den iranska regeringen bör göra det klart att de inte tolererar något våld riktat mot Rushdie och vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera hans fysiska säkerhet”, säger Jennifer Clement, ordförande PEN International.

PEN uppmanar även västerländska regeringar som nu utökar samarbetet med Iran att kräva att den iranska regeringen upphäver hoten och belöningen, samt upphäver fatwan en gång för alla.

Läs mer här