Nytt mord på sekulär bloggare i Bangladesh

Niloy Neel blev 26 år gammal. I morse svensk tid höggs han till döds i sitt hem i Dhaka av ”okända gärningsmän”.

Tillvägagångssättet var detsamma som vid tidigare mord på bloggare knutna till den sekulära bloggen ”Mukto-Mona” (”Öppet sinne”), bland dem författaren Ananta Dash som höggs ihjäl i maj i år. Bland de mördade återfinns även kända namn som Washiqur Rahman (mördad i mars) och Avijit Roy (mördad i februari) som höggs ned på samma sätt.

Neel är den femte bloggaren som mördas. På internet sprids dödslistor med namn på bloggare som ska avrättas för att de tagit upp ”fel” ämnen. Flera av dessa ha satt sig i säkerhet utomlands, men flertalet är kvar i hemlandet. Det är PENs uppfattning att bangladeshiska myndigheter inte gör tillräckligt för att skydda dem och ställa de ansvariga inför rätta. Den pågående jakten på oliktänkande bloggare är också ett uttryck för de allt svårare attackerna på yttrandefriheten i Bangladesh, vilket avspeglar ett svårare läge för journalister, bloggare och författare världen över. Det ligger i alla demokratiska staters intresse att försvara denna yttrandefrihet, varför PEN uppmanar såväl svenska politiker som politiker på EU-nivå att lyfta denna fråga och att uppmana Bangladesh att erbjuda ett meningsfullt skydd för sina egna medborgare, i enlighet med landets grundlag som slår fast att Bangladesh är ett land på sekulär grund där full religions- och yttrandefrihet råder.

 

För ytterligare information, kontakta

Ola Larsmo
Ordförande, Svenska PEN
Tel: 0708-268557

Annika Thor
Ordförande, Fängslade författares kommitté
Tel: 070-7536642