Författare avrättad i Iran

Den 9 maj hängdes den kurdiske författaren Farzad Kamangar i Teheran tillsammans med fyra andra kurdiska aktivister. Nedan kan du läsa Internationella PENs öppna brev till president Ahmadinejad:

Öppet brev till president Ahmadinejad

18 maj 2010

Ers excellens,

Författarna i Fängslade författares kommitté i Internationella PEN, författarnas världsorganisation som representerar medlemmar i 104 länder, fördömer den nyligen timade avrättningen av fem kurdiska aktivister, däribland läraren och författaren Farzad Kamangar, i grov strid med såväl iransk lag som internationell rättsuppfattning.

Det har kommit till PEN:s kännedom att Farzad Kamangar var en av de fem kurdiska aktivister som lär ha hängts tidigt på morgonen den 9 maj 2010 i Evinfängelset i Teheran, anklagade för påstådd terrorism. Kamangar hade suttit fängslad sedan maj 2006 och dömts till döden av en revolutionär domstol i februari 2008 efter en rättegång som varade i cirka fem minuter. I häktet hade han behandlats illa. Han förnekade upprepade gånger åklagarnas anklagelser om inblandning i det kurdiska nationalistpartiet PJAK (Partiet för ett fritt liv i Kurdistan), och hans advokat Khalil Bahramian framhåller att det inte existerade några bevis till stöd för anklagelserna och att revolutionsdomstolen som dömde Kamangar agerade egenmäktigt, i grov strid med Irans konstitution. Han hävdar också att Kamangar avrättades innan hans överklagan hade prövats och utan förvarning, vilket strider mot normalt rättsförfarande. Det är en utbredd uppfattning att Kamangar var måltavla på grund av hans politiska ställningstagande mot våld. Avrättningarna tycks vara ett försök att skrämma den kurdiska minoriteten och andra kritiker och motståndare till regeringen inför den första årsdagen efter fjolårets omdiskuterade presidentval den 12 juni.

Internationella PEN oroas över det stora antalet kurdiska journalister och författare som förföljs på grund av deras kritiska rapportering, fredliga aktivism och skriverier till stöd för minoriteters kulturella och politiska rättigheter, och upprörs över användandet av dödsstraff i sådana fall. PEN påminner statspartiet och de iranska myndigheterna om deras skyldigheter enligt Artikel 19 i den internationella Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, samt kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla som för närvarande sitter fängslade i Iran efter att fredligt ha utövat sin yttrandefrihet.

Vi skulle välkomna Era kommentarer i denna fråga.

Marian Botsford Fraser

Ordförande för Fängslade författares kommitté, Internationella PEN

 

Skriv gärna själv ett brev till Irans ledarskap på följande adress:

Hans excellens Ayatollah Sayed ’Ali Khamenei,

Högste ledarens kontor,

Islamic Republic Street – End of Shahid Keshvar Doust Street,

Teheran,

Islamiska republiken Iran

eller

Hans excellens Mahmoud Ahmadinejad,

Presidentadministrationen,

Palestine Avenue,

Azerbaijan Intersection,

Teheran,

Islamiska republiken Iran