Svenska PEN välkomnar frisläppandet av Muharrem Erbey

Den kurdiske författaren och människorättsaktivisten Muharrem Erbey är fri. Det bekräftades på lördagen av vänner till Erbeys familj i Diyarbakir.

Erbey ska ha släppts tillsammans med ett fyrtiotal medfångar som också dessa suttit anhållna i de så kallade KCK-rättegångarna. Sedan den 3 januari i år har därmed ett drygt sextiotal personer frigivits, däribland även åtta journalister som släpptes så sent som den 26 mars.

Muharrem Erbey fängslades på julaftonen 2009, anklagad bland annat för att ha ”smutskastat den turkiska staten” under ett anförande inför Sveriges riksdag, dit han bjudits in för att tala inför svenska riksdagspolitiker. Nyheten om att han nu har frigivits välkomnas av Svenska PEN.

– Det har funnits vissa indikationer på att Erbey eventuellt skulle kunna friges i samband med den förhandlingsomgång som varit planerad till idag, måndag. Men det faktum att han redan i lördags fått lämna fängelset hälsar vi naturligtvis med stor glädje, säger Henrik C. Enbohm, ordförande för Fängslade författares kommitté i Svenska PEN.