Jesper Bengtsson ny ordförande för Svenska PEN

Jesper Bengtsson liggande.jpg

Vid Svenska PEN:s årsmöte igår den 25 april utsågs journalisten och författaren Jesper Bengtsson till ny ordförande.  

–  Yttrandefriheten är allt mer omdiskuterad och ifrågasatt, och kampen för den måste föras över hela världen. Till skillnad från för några år sedan har hoten nu också kommit oss närmare, både inom Europa och Sverige. Det gör inte frågorna viktigare, men mer brännande, säger Jesper Bengtsson. 

Bengtsson har varit verksam som journalist i 25 år och är för närvarande frilansjournalist och redaktör för Tiden Magasin. Han har skrivit flera böcker, bland annat om utvecklingen i Burma. Han har varit förlagschef på Atlas förlag och var tidigare även ordförande för Reportrar utan gränser. 

Jesper Bengtsson efterträder Elisabeth Åsbrink som ordförande. Vid mötet avtackades även Jesper Monthán, Martin Kaunitz, Yukiko Duke, Ulrika K Engström, Peter Fröberg Idling och Sara Mannheimer. 

PEN:s nya styrelse 2018: Jesper Bengtsson (ordförande), Kerstin Almegård, Per Wirtén, Susanna Wettin Sjöholm, Elnaz Baghlanian, Elisabeth Löfgren, Nina Eidem, David Lagercrantz, Masood Mafan, Anna Mattsson, Jenny Aschenbrenner, Daniel Gustavsson, Henrik Sjöberg